vrijdag 23 mei 2008

glorie


Het radicale orakel Vojislav Šešelj heeft weer eens van zich laten horen. Terwijl zijn onderknuppels Nikolić en Vučić de deur van zijn Scheveningse strafcel platlopen omdat ze zelf geen beslissing mogen nemen over de nieuwe regering, vond de grote baas het nodig om de moordenaar van voormalig premier Zoran Đinđić te vergelijken met alweer een andere held uit de Servische geschiedenis, Gavrilo Princip. De moordenaar, luisterend naar de naam Zvezdan Jovanović, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig jaar, maar volgens Šešelj verdient hij “dezelfde glorie in de Servische geschiedenis als Gavrilo Princip". Hoera!
Die Princip en zijn vrienden waren een beetje klunzige terroristen. Ze waren met z'n zevenen op die 28e juni 1914, toen aartshertog Franz Ferdinand op bezoek was in Sarajevo, toen in handen van de Oostenrijkse imperialisten. De eerste vergat in zijn zenuwen iets te doen toen de stoet van Franz Ferdinand voorbij kwam, de tweede miste met zijn handgranaat. Het feest leek toen voorbij, omdat het hoge bezoek er als een haas vandoor ging, maar Franz Ferdinand besloot in zijn onmetelijke wijsheid de gewonden die bij de granaatexplosie waren gevallen op te zoeken in het ziekenhuis. Omdat zijn chauffeur de verkeerde weg nam, kon Princip in de herkansing. Hij zat een broodje te eten, zag de wagen, rende erheen en schoot twee keer. Bijna vier jaar later stierf hij in de gevangenis aan tbc.

In zekere zin is nog te volgen waarom Princip in deze regio als held wordt gezien. Zijn aanslag wordt algemeen beschouwd als de aanleiding voor de eerste wereldoorlog, die de Oostenrijkers terugsloeg en de vorming van het koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen (het latere Joegoslavië) mogelijk maakte.

Maar vertel eens, meneer Šešelj, was Đinđić een buitenlandse imperialist? Ik dacht het niet. Waarom was het dan nodig om hem met een Heckler en Koch G3 naar de andere wereld te helpen. En waarom verdient degene die dat gedaan heeft alle glorie? Ik hoor graag van u.
Natuurlijk heeft Šešeljs geraaskal tot heftige reacties geleid in Servië. Overheidsfunctionarissen reageerden geschokt, zoals het overheidsfunctionarissen betaamt. Đinđić' weduwe Ružica toonde zich een stuk intelligenter: "Deze opmerkingen hebben meer schade aangericht aan Šešelj zelf en aan zijn partij." Bravo.

Geen opmerkingen: