zaterdag 5 december 2009

hola


Woest zijn ze erover, hier in Belgrado. Bulgarije heeft voor het Internationaal Gerechtshof gepleit vóór de onafhankelijkheid van Kosovo. Servië was al niet blij toen de buren de Albanese onafhankelijkheidsverklaring vorig jaar (tegelijk met de andere buurlanden Hongarije en Kroatië) erkenden, nu zijn echt de rapen gaar. De Bulgarije is zelfs nog anti-Servischer dan Albanië, moppert men en de leider van de Servische delegatie bij het Hof, Dušan Bataković, verklaarde dat Bulgarije "zoals zo vaak in de geschiedenis tot nu toe, een dolk in de rug van Servië heeft gestoken". Als dat maar goed gaat.
Voor de volledigheid even een deel van de motivatie van de Bulgaren. Het gaat erom dat Kosovo volgens hen een "speciaal geval" is en dat zullen we wel vaker gaan horen:
II. THE SPECIAL NATURE OF THE KOSOVO CASE Let me turn now to the special nature of the Kosovo case.On 19 March 2008, Bulgaria, Hungary and Croatia released a joint statement with regard to their forthcoming national decisions on the recognition of Kosovo.It was the firm conviction of the three States that Kosovo was a special case arising from the unique circumstances of the disintegration of the former Yugoslavia as well as the continued period of international administration.The unusual combination of factors found in the Kosovo situation -the violent dissolution of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFRY), the grave humanitarian crisis, and the gross violations of human rights which led to the NATO intervention in 1999, the continued administration of Kosovo under United Nations Security Council resolution 1244 (1999) and the efforts of the international community to facilitate a solution between Serbia and Kosovo on the basis of the Contact Group Guiding Principles -are not found elsewhere and therefore make Kosovo a special case.
Ik begrijp die argumentatie niet. Nee, echt niet. Want waarom is de de gewelddadige desintegratie van Joegoslavië in dit geval van belang? En: degene die verantwoordelijk is gesteld voor de humanitaire crisis en de schending van de mensenrechten is dood en begraven. En het feit dat Kosovo onder internationaal bestuur heeft gestaan, is dat van enig belang? En dat de internationale gemeenschap er niet in is geslaagd een oplossing te vinden, is dat (alleen) Servië aan te rekenen? Natuurlijk zijn sommige aspecten van de Kosovokwestie niet ergens anders te vinden. God, wat een intelligente ingeving. Ook sommige aspecten van de kwestie Abchazië en Zuid-Ossetië zul je nergens anders aantreffen en de Baskische kwestie kent ook een aantal unieke karakteristieken. Dus waar wachten we op? Nu fluks de onafhankelijkheid van het voormalige grondgebied van Georgië erkennen. En als ik een naar afscheiding strevende Bask was, dan wist ik het wel...

9 opmerkingen:

Ismael zei

Hallo David-Jan,

je bent niet de enige die de Bulgaarse argumentatie niet echt snapt.
Dat er geen oplossing is gevonden is de schuld van alle partijen, natuurlijk zitten er unieke punten in deze kwestie, maar die zitten overal. Als je op basis daarvan pro-onafhankelijkheid bent kan je de hele wereld langzaam gaan opdelen in stadstaten en andere kleine bestuurlijke eenheden. Zou wel leuk zijn een klein en trots onafhankelijk Champagne of Ocitanie.
Welk semi-wereldvreemd persoon heeft deze argumentatie verzonnen en op papier gezet?
Wel amusant al die (vreemde) gedachtekronkels die vaak niet erg doordacht zijn.
Misschien kunnen de Serven voorstellen om een deel van Bulgarije aan Turkse minderheid te schenken want dat is toch al bijna 10% van de Bulgaren.

Al met al het maakt je baan niet makkelijker maar wel leuker *althans dat hoop ik*

David Jan zei

Mijn baan is inderdaad interessant en dit soort gedoe levert me een boel werk op. Maar zoals je weet, onderhoud ik behalve journalistieke, ook nog andere banden met deze regio. En in dat opzicht zou ik graag zien dat men eens wat vaker het verstand zou gebruiken.

Michel zei

Mijn discussie met mijn Servische kennis (student politicologie) over deze heikele kwestie beperkt zich vooral tot het sturen van ronkende youtube filmpjes waaruit moet blijken hoe erg de Serven slachtoffer zijn van de "anderen".

Dolkstootlegendes hebben in het verleden erg veel ellende teweeg gebracht. Misschien helpt het opheffen van de visumplicht om ook andere standpunten te zien en niet in het verleden en in een isolement te blijven hangen.. Met deze dreigende taal naar Bulgarije zie ik een volgende brandhaard alweer komen.

Sto je bilo, proslost je.. Vreme za buducnost.. Wat geweest is, is geweest, tijd voor de toekomst!

David Jan zei

In principe ben ik het met je eens dat er op de Balkan wel eens wat minder naar het verleden kan worden gekeken en dat dolkstootverwijten niet erg productief zijn. In dit geval deel ik je mening echter niet. Allereerst móet er nu wel naar het verleden worden gekeken (en dan bedoel ik niet de periode voor 1389), omdat daar juist de verklaring ligt waarom die onafhankelijkheidsverklaring onrechtmatig is. En wat verwacht je verder van Servië, dat ze hier zeggen: nou ja, dat Kosovo, laat ook maar zitten... Verder vind ik de rol van Bulgarije op z'n zachtst gezegd onverstandig. Met de erkenning van de onafhankelijkheid hebben de Bulgaren hun punt al lang en breed gemaakt. Dat ze menen nu voor het Internationaal Gerechtshof nog eens extra zout in de wonden te moeten wrijven, kan volgens mij twee redenen hebben: ze hebben er opdracht toe gekregen van anderen (Navo, EU, Washington) of ze willen de sterke regionale positie die Servië lijkt te verwerven, nu het land onmiskenbaar op weg is naar de EU, in de kiem smoren. Misschien een combinatie van beide.

Michel zei

DJ: Het blijven Balkanlanden en zo te zien wordt er weinig "gepolderd" daar. Misschien onverstandig van Bulgarije, je hebt wel een punt over de invloedssfeer. Er blijft altijd iets rommelen onder de oppervlakte. Vandaar die dolkstootlegende. Ik begrijp Servië ook wel, dat aan haar stand en wat meer radicale elementen verplicht is om Kosovo te verdedigen. Stel dat Kosovo weer terugkeert in het verband (wat ik niet gauw zie gebeuren) dan moeten er wel dingen grondig veranderen. Laat staan dat het verstandig zou zijn. Het recente verleden is inderdaad belangrijker dan 1389 maar vaak wordt het wel aangehaald om het beleid te legitimeren.
Waarop baseer je trouwens het vermoeden dat het "in opdracht" is gebeurd wat Bulgarije doet? Zo heeft het westen het weer gedaan. (Ik ben me ervan bewust dat wetserse handen ook niet brandschoon zijn, maar toch)

@Ismael; interessant voorstel over die 10%. Zo ben je zeker van een lont in een kruitvat :-)

kosovosrbija zei

we hebben al vaker ruzie gehad met bulgarije.. in 1980 volgens mij stond de joegoslavische leger aan de grens met bulgarije toen 2 joegoslaven in de morgen werden gevonden met de keel door gesneden.. ze hebben nooit de daders kunnen vinden .. ze vermoeden de bulgaarse leger verantwoordelijk was..ze hebben niet 1 keer de dolk rug gestoken ze hebben het heel vaak gedaan.. als ik president van servie was de grens dicht gooien voor alle bulgaren... kunnen ze ook niet richting eu rijden die viezerikken..land veraders... amerikaas hoolmaat... dat zijn ze(sorry voor mijn taal gebruik) maar dat verdienen ze..iedereen die kosovo erkenen, zemoeten wat minder achter amerika aanrennen... amerika beslist alles in europa...

David Jan zei

@ Michel. Ik zeg niet dát de Bulgaren opdracht hebben gekregen, ik zeg dat het mogelijk is. Ik ben wat dat betreft waarschijnlijk pessimistischer dan jij. Kijk, in Washington en Brussel vinden ze de onafhankelijkheid van Kosovo kennelijk dé remedie voor stabiliteit in de regio. Erkenning er verdediging daarvan voor het Internationaal Gerechtshof is cruciaal. En wie kun je nu makkelijker een duwtje in de rug geven dan landen die binnen EU en Navo toch al behoorlijk onder vuur liggen...
@ kosovosrbija. Aan je taalgebruik zijn we zo langzamerhand wel gewend, maak je daar maar geen zorgen over. De grens dichtgooien lijkt me niet de allerbeste oplossing (ze kunnen met een flinke vertraging altijd nog door Roemenië). Als we conflicten zo gaan oplossen, dan komt er nooit een einde aan het geweld op de Balkan.

Apsys zei

'T zal ook niet niet hebben meegespeeld dat Servie stukjes Bulgarije heeft ingelijfd na de 1e wereldoorlog.

http://en.wikipedia.org/wiki/Western_Outlands

Dit soort territoriale weetjes blijven ook voor huidige (in dit geval Bulgaarse) politici gevoelig.

Oorlogje spelen zullen ze op de balkan niet zo snel meer doen hoop ik, maar elkaar lekker politiek naaien als daar de kans toe is zal nog wel even doorgaan

David Jan zei

En van deze zijde zal ook meespelen dat Bulgarije Servië en Griekenland heeft aangevallen in de tweede balkanoorlog. Wat dat betreft heeft Michel wel gelijk: houd in vredesnaam eens op met dat achteruit kijken.