vrijdag 11 december 2009

dominee

Morgen vertrek ik naar Roemenië (wat, alweer? ja, alweer!), naar Timisoara deze keer. Net over de grens, een uur of tweeënhalf rijden. De bedoeling is om er een reportage te gaan maken over het feit dat daar twintig jaar geleden de Roemeense revolutie begon. Aan het begin van het einde van Nicolae Ceausescu stond Laszlo Tökes, of beter: stonden de aanhangers van Laszlo Tökes. Die Tökes was dominee in Timisoara. Ceausescu wilde hem daar weg hebben, omdat (de etnisch Hongaarse) Tökes allerlei onwelgevallige dingen zei over de positie van de Hongaarse minderheid in Roemenië, en dat pikte de kudde van de geestelijke niet. Het begon met een kleine demonstratie voor zijn flat en zijn kerk, die groeide en groeide, de vlam sloeg over naar Boekarest en met kerst was de revolutie een feit. Ceausescu en zijn vrouw werden vermoord (na een fopproces) en toen alle kruitdampen waren opgetrokken, telde Roemenië elfhonderd doden en meer dan drieduizend gewonden. Het was de meest gewelddadige omwenteling in de landen van het voormalige Warschaupact. U hoort nog.

12 opmerkingen:

Ismael zei

Ik ben benieuwd wat voor interessant stukje je daar over gaat schrijven. Timisoara is een leuke stad veel plezier!

S zei

Wat mij betreft hadden ze Slobodan en Mira ook tegen de muur moeten zetten in 1989.

kosovosrbija zei

ey wel even normaal doen s.. is slobodan de enigste dader toen.. en tudjman .. en taci of haci (hoe ze hem ook noemen .. en de bosnische president noem je niet..dus wel met verstand praten en niet oordelen als je niks weet

David Jan zei

Ik ben niet zo voor het tegen de muur zetten van wie dan ook. Een eerlijk proces lijkt me toch echt te verkiezen.

S zei

@David Jan; mee eens

@kosovosrbija; ajde ne seri

Christina-99 zei

"Meneer S" en dan met heel grote aanhalingstekens voor meneer!!!
Als U echt niet weet hoe alles verlopen is in de laatste 65 jaar vanaf de declaratie van de staat Joegoslavië op 29/11/1943 in Jajce houdt U dan s.v.p echt Uw mond en speciaal over het neerschieten van wie dan ook.
En gebruikt U dan ook niet uitdrukkingen als deze, ook Nederlanders, die de moeite genomen hebben talen te studeren begrijpen Uw schijt-uitdrukking. Is dat echt nodig op deze wijze?

S zei

Het was inderdaan geen nette uitdrukking, maar ik vind het raar dat jullie zeggen dat ik de geschiedenis niet beheers terwijl je helemaal niet weet wie ik ben en wat ik wel of niet weet. Tudjman,Izetbegovic,etc. waren minstens net zo fout. Ik kan alleen geen sympathie vinden voor Milosevic na hoe hij de serven in de Krajina verraden heeft, na hoe hij de onderdrukte serven in Kosovo nooit heeft beschermd, maar alleen heeft gebruikt voor zijn politieke machtsspelletjes.

kosovosrbija zei

nu praat je met verstand..hier heb ik niks op te zeggen..maar dat kon je ook eerder zo zeggen..

S zei

ach tsja,...
wij Serven zijn niet altijd de beste in communicatie zoals je weet :)

David Jan zei

Blij dat jullie je tijdens mijn afwezigheid niet hebben verveeld.

kosovosrbija zei

nee hoor wij gaan gewoon door..je hebt een goede blog..we zijn trots op je..

David Jan zei

;)