woensdag 9 december 2009

oproep

Een handvol bezoekers van het Belgradoblog reageert. Soms heftig, soms afgewogen, soms emotioneel, soms komisch, soms vaak, soms soms en soms nog iets anders. Ik waardeer hun die zeer. Soms sturen bezoekers me een e-mail. Dat kan natuurlijk ook, zeker als het over iets persoonlijks gaat waar verder niemand iets mee te maken heeft.
Bij deze wil ik niettemin een oproep doen aan alle andere mensen die, vaak of zo nu en dan, op het Belgradoblo langskomen (dagelijks 80 a 90, soms over de 100): Laat Van Je Horen. Gedachten, ideeën, discussies, oproepen, verwachtingen, teleurstellingen, complimenten, kritieken, alles kan. Dat is niet saai. We hebben het over de Balkan, dus het hoeft niet op de Nederlandse keurige-meneren-manier, zolang het maar boven de gordel blijft.
Reacties zijn goed voor mij, voor de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het Belgradoblog en misschien ook voor jullie.

10 opmerkingen:

Meryam zei

Belgradoblo ;-)
is dit een tikfout of typte je het bewust?
het klinkt wel goed.
Heb de neiging om de klemtoon te verleggen naar de eerste -o-

Albert zei

OK, ik leg een knoop in m'n zakdoek, zal eraan denken de komende tijd. groet, Albert

David Jan zei

@ Meryam. Oh nee, alweer een tikfout.
@ Albert. Goed plan.

Christina-99 zei

OK, als je jezelf werk op de hals wilt halen door onze op- en aanmerkingen: misschien kun je op het onderstaande nog even attenderen voordat de euforie van uittocht begint:
ZA ULAZAK U ZEMLJE EU OD 19. DECEMBRA GRAĐANIMA SRBIJE NEĆE BITI DOVOLJAN SAMO CRVENI PASOŠ
Om een EU land binnen te komen is het voor inwoners van Servië vanaf 19 December niet voldoende om alleen de rode pas te tonen.
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-09-12-2009/sve-je-isto-samo-viza-nema

Christina-99 zei

En dan ook deze nog, als toevoeging op je verhaal "HIK"
"Тадић кажњен са 40.000 динара"
Tadic veroordeelt tot het betalen van 40.000 Dinar boete (vanwege dat glaasje champagne bij de wedstrijd Servië-Roemenië).
Helaas wordt niet vermeld hoe het betaald wordt (het is maar € 421.-, misschien is hij zo fatsoenlijk om het privé te voldoen).
http://in4s.net/x/index.php?option=com_content&view=article&id=14634:---40000-&catid=71:mozaik&Itemid=278

Life zei

ok, ben een trouwe lezer maar ik heb niet eerder gereageerd. Nu is de oproep echter zo duidelijk dat ik graag een vraag aan je wil stellen: hoe wordt er in Servië (publieke opinies/politiek) gekeken naar haar buurlanden, ik ben met name geïnteresseerd of er een groeiende bezorgdheid is ten aan zien van Bosnië. Zijn er veranderingen in de relatie Servië-Bosnië zichtbaar, zo ja welke? En wat is daar dan de oorzaak van... ben benieuwd!

Ismael zei

ik reageer graag vaak serieus maar ook vaak met een knipoog. Je stukjes zijn de belangrijkste reden om te lezen en vlak daarna alle leuke reacties op allerlei manieren, het is een leuke levendige blog, met veel meningen en dus heerlijk te lezen.

David Jan zei

@ Christina. Hoogst merkwaardig. En wat Tadic betreft heb ik zo het donkerbruine vermoeden dat die boete ergens van de post representatiekosten wordt afgeboekt.
@ Ismael. Ik heb natuurlijk wel in de gaten dat je vaak reageert. Daar ben ik erg blij mee.
@ Lila. Pfoehh, dat is een moeilijke vraag. Officieel wil Servië goede relaties met alle buurlanden, maar het gaat allemaal erg moeizaam (waar ik niet mee wil zeggen dat dat exclusief aan de Serviërs ligt). Op Roemenië en Bosnië na, hebben alle buren Kosovo erkend en dat vinden de Serviërs niet leuk. Dat het allemaal niet even soepel verloopt, zie je bijvoorbeeld ook aan het Cefta-akkord, dat vrije handel tussen de landen had moeten bewerkstelligen, maar dat niet doet. Meer specifiek voor Bosnië geldt dat er met Sarajevo eigenlijk nauwelijks relaties zijn. Zo nu en dan wordt er iets gezegd over respect en vriendschap, maar in de praktijk blijkt dat uit weinig. Met de Republika Srpska ligt dat vanzelfsprekend anders, alleen al omdat er zoveel persoonlijke banden zijn tussen de Serviërs daar en de Serviërs hier. Maar ook officieel is de verhouding tussen Belgrado en Banja Luka bepaald niet slecht te noemen. Of ze bezorgd zijn over Bosnië-Hercegovina? Ik geloof er niks van en ik zou ook niet goed weten waarom. Volgens mij maken ze zich alleen in Brussel en Sarajevo zorgen om Bosnië.

Fabian zei

tja je weet dat ik ook vaak reageer: ik vind je stukjes leuk om te lezen,maar soms doet het pijn om de werkelijkheid te zien. Ik probeer altijd wel reacties met een knipoog te plaatsen: de echt serieuze dingen zet ik wel op mijn site (en zo nu en dan jat ik wel eens werk van je, maar dan informeer ik je altijd en mét bronvermelding, geheel volgens de netetiquette), houd ik voor mezelf of vergeet ik, t leven is al serieus genoeg vaak ;-)

Dan een kritiek noot: ik mis soms wel eens stukjes over de buurlanden (MNE-MK-ALB-BIH-BG-RO): je schijft zo nu en dan wel eens wat, maar voor mij persoonlijk mag dat wel meer, maar ikw eet dat dat niet je focus is....Pozdrav uit Q-koorts land ;-)

David Jan zei

Ik zou graag meer aan die andere landen doen. Maar. Ik probeer op mijn blog zo dicht mogelijk bij het dagelijks leven te blijven. Dat lukt niet altijd, maar de bedoeling is om iets van een insider's view te geven over de samenleving waarin ik woon en werk, ook al is dat een insider's view van een relatieve buitenstaander. Vanuit dat standpunt weet ik stomweg veel minder over de landen die je noemt. Ik kom er wel, en ik bericht daar meestal ook over op het Belgradoblog, maar de afstand is veel groter. Ik noem maar een gek voorbeeld: die handspray tegen de varkensgriep. Daar kan ik over schrijven, juist omdat ik in Belgrado woon. Zulke dingen heb ik over Skopje, Sarajevo of Sofia niet te melden. Daarom dus. Ik blijf overigens wel mijn best doen. Als ik iets ardigs over de andere landen tegenkom of als ik er ben, zal ik er zeker over schrijven.