dinsdag 22 december 2009

gruwel

Een stroom aan Roemeniëverhalen dezer dagen. Natuurlijk. Twintig jaar geleden stond het land in brand, probeerde een wanhopige, vertrapte Roemeense bevolking een einde te maken aan een van de meest wanstaltige dictaturen van de vorige eeuw; die van Nicolae Ceausescu. Ook ik heb mijn steentje bijgedragen aan de verhalenstroom; vanochtend op radio, vanavond in het 8 uur Journaal. Ik heb een dubbel gevoel bij die revolutie. Natuurlijk, de Roemenen hadden het volledige recht om in opstand te komen, maar de manier waarop de revolutie verliep was niet zo fraai. Hierboven in de video indringende beelden van de laatste momenten van Ceausescu en zijn vrouw Elena. Moest dat zo? Mij komt het voor dat zelfs deze man en deze vrouw een eerlijk proces gegund had kunnen worden in plaats van een anderhalf uur durende showvoorstelling en een vernederende executie. Maar ik ben geen Roemeen, ik kan niet meepraten over de ontberingen die aan de revolutie voorafgingen, de woede en de frustratie, de uitzichtloosheid, de machteloosheid, de vertraptheid. Misschien had ik met genoegen het executiewapen gehanteerd als dat wel zo was geweest. Wat er na de dood van de Ceausescu's is gebeurd, kan al evenmin fraai worden genoemd. Veruit de meeste doden en gewonden zijn toen gevallen na Ceausescu's dood. Veel Roemenen hebben het gevoel dat hun opstand in die dagen is verworden tot een paleisrevolutie door tweederangscommunisten, die Ceausescu hebben opgeofferd voor hun eigen macht. De man bij wie de revolutie begon, Laszlo Tökes (zelf overigens ook geen heilige) zegt dat ook in de reportages die ik heb gemaakt. Feit is dat Roemenië er niet goed aan toe is of beter: dat de meeste Roemenen er niet goed aan toe zijn. De revolutie heeft een beperkte groep mensen macht en geld gebracht, terwijl een groot deel van de bevolking dagelijks moet knokken om de eindjes aan elkaar te knopen, dagelijks tegen overdadige corruptie aanloopt, dagelijks moet aanzien hoe georganiseerde schurken vrijwel onbeperkt kunnen roven en moorden en moet toezien hoe vriendjes elkaar de (politieke) macht toeschuiven. Misschien moet de echte revolutie nog komen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is inderdaad een naar filmpje. En op het eind is het echtpaar echt dood. Maar.. ik heb al verschillende malen gelezen, en als je goed kijkt kun je het ook wel een beetje zien,dat het niet de echte executie is die je ziet wanneer je de knallen hoort. Ze zijn dan al een half uurtje eerder neergeschoten. En het is dan ook al eerder geconstateerd dat ze dood zijn. Wat we hier zien; de scène waarin de rook optrekt, is dus feitelijk nagespeeld. Bij de echte executie was de cameraman waarschijnlijk zo nerveus dat ie op het verkeerde knopje drukte ofzo, of de batterijen waren leeg.... vaak banaler dan je denkt.

Ik vind dat helemaal niet erg trouwens: het is niet goed om te zien hoe mensen worden neergeschoten, ik wordt daar heel verdrietig van.

Groeten van Jesse

David Jan zei

Ik ook.

kosovosrbija zei

als je dit gruwelijk noemt heb ik iets nog gruwelijkers, een documentaire in een volle sava centar met pavle, over de oorlog in kroatie , bosnie en kosovo , hoe het is begonnen en door wie en wrm, vertaald in het engels... heel gruwelijk .. maar wel met tranen in me ogen ... duurt 1,5 uur.. heb je wat te doen david jan...

http://video.google.com/videoplay?docid=-6431302053204441995#

Mark zei

Zeer boeiende documentaire over de revolutie in Roemenie:
http://www.imdb.com/title/tt0108489/
Aanrader!

David Jan zei

Heb nog geen tijd gehad om de video's te bekijken, maar zal dat zeker gaan doen.

kosovosrbija zei

en al gekeken

Anoniem zei

Bij de stemen van het Roemeense volk,de belangrijkste staatsman in de latste 100 jaar in Roemenië
is wie? Nicolae Ceausescu!!!Natuurlijk!!Tijdens Ceausescu, Roemenen hadden alles gratis,sociale zekerheid, ziekenhuizen, scholen, vervoer, onderdak,geen buitenlandse schulden,enc... en nu komen in Servië eten kopen,he,he.Staatsgreep georganiseerd door de CIA,schande!Bah!!