donderdag 15 oktober 2009

voortgang

Ze doen me altijd aan wasmiddelenreclames denken, de jaarlijkse voortgangsrapportages, waarin de Europese Commissie beschrijft hoe de landen in deze regio die lid van de EU willen worden, ervoor staan: 'Nu nog witter, nog schoner, nog beter'. Om vooral maar niet op diplomatieke lange tenen te gaan staan, om de Balkanlanden vooral maar het gevoel te geven dat ze ooit deel zullen gaan uitmaken van de Europese familie, weet de Commissie altijd weer met frases te komen als: "vooruitgang geboekt" en "op de goede weg". Als je vervolgens de rapportages zelf leest, schrik je je rot van de corruptie, vriendjespolitiek en georganiseerde misdaad.
Gisteren was het weer zo ver en ik begrijp dat Kroatië nu echt op de drempel staat, Macedonië mag gaan denken aan toetredingsonderhandelingen (hoewel de Grieken dat waarschijnlijk gaan tegenhouden), Servië op de goede weg is en dat Bosnië-Hercegovina, Albanië, Montenegro en Kosovo (dat is geen land, dames en heren in Brussel) erg hun best doen. Het probleem is dat deze rapporten worden opgesteld aan de hand van officiële rapporten van mensen die kijken naar wetgeving, die spreken met politici en mensen met posities, die, met andere woorden, geen flauw idee hebben wat zich in de levens van gewone burgers in de steden en dorpen afspeelt.
Corruptie is zo'n onderwerp waar ze in de praktijk niks van afweten. Natuurlijk, alle landen nemen wetten aan, vaardigen richtlijnen uit, benoemen commissies om aan te geven dat ze de strijd tegen dit Grote Kwaad heel serieus nemen. Maar niemand bij de Europese Commissie onderzoekt hoe het toch komt dat bestuurders van allerlei pluimage bijna zonder uitzondering in Audi A8's, BWM's van de 7-serie, luxe fourwheeldrives en dat soort auto's rijden. Zulke auto's kun je niet betalen, niet van een ministerssalaris, laat staan van de toelage voor de baas van het gemeentelijk vervoerbedrijf in, laten we zeggen, Vranje, Veles of Vukovar.
Opstellers van deze rapporten zouden eens incognito mee moeten gaan met iemand die, pakweg, een vergunning gaat aanvragen om een huis te bouwen op zijn eigen stukje grond. En dan natuurlijk niet iemand die lid is van de partij die nu aan de macht is. Ze zouden eens incognito moeten proberen in een ziekenhuis te worden opgenomen. Ze zouden eens moeten proberen een rechtszaak aan te spannen tegen een werkgever (natuurlijk lid van de partij aan de macht) die al een half jaar de salarissen niet betaalt.
Natuurlijk, ik snap het wel, het proces van toetreding tot de Europese Unie is een politiek proces en daarin spelen hele andere dingen. Daarin gaat het om de regio erbij te houden, om de natte droom van het lidmaatschap niet te verstoren en om die eigengereide landjes in Zuid-Oost Europa een beetje koest te houden.
Het is in dit verband aardig om eens te kijken wat er volgende week dinsdag in Belgrado gaat gebeuren. Dan komt Vladimir Poetins zetbaas Medvedev op bezoek met een worst ter grootte van een miljard euro aan goedkope leningen. En die Medvedev is van de tegenpartij en die wil ook graag een vinger in de Balkanpap.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat je schrijft begrijp ik helemaal en het zal ook kloppen, maar ik heb af en toe ook een heel klein beetje de indruk dat de mensen die slachtoffer zijn geworden van de herverdeling van het kapitaal (hoe misdadig en onterecht ook gebeurd) soms ook wel een beetje passief in die rol blijven hangen. Ik ken er enkele die ik enorm mag, maar die zich ook een beetje aan het dood-navelstaren zijn op de toekomst: als we bij Europa horen dan komt alles goed. En tot die tijd doen ze weinig (terwijl vrouw keihard het huishouden doet). Ze nemen alle folders door met de laatste modellen laptops en mobieltjes en dvd-spelers en dolce en gabana onderbroeken die ze niet kunnen betalen maar waarvan ze denken dat ze die enorm hard nodig hebben om gelukkig te zijn. Ik heb het nu over mijn kennissen hoor, ik moet dat niet projecteren op een hele bevolkingsgroep weet ik wel, maar toch... En nogmaals, ik mag ze bijzonder en ze hebben genoeg rottigheid in de afgelopen jaren meegemaakt en misschien zou ik in hun plaats net zo reageren. Ik probeer dus te zeggen dat het misschien niet alleen de corrupte overheid is die met veel fantasie loopt te lullen over EU toetreding, maar ook de niet-politici; de, vaak werkloze, man in de straat.


Groetjes van Jesse.

David Jan zei

Heel herkenbaar, Jesse, de EU staat voor welvaart en consumptie. Slechts weinig mensen hier realiseren zich dat het lidmaatschap komt met tal van regels op het gebied van landbouw, milieu, concurrentie en hervormingen in politiek, politie, rechtspraak en noem maar op. Dat is deels aan de politiek te wijten, want die vertelt de burgers zelden of nooit wat dat EU-lidmaatschap écht inhoudt, deels aan de burgers zelf, want die informeren zichzelf heel slecht.