donderdag 22 oktober 2009

nog meer catastrofe

Vijftien Albanezen uit Kosovo zijn naar alle waarschijnlijkheid verdronken in de Tisa, de grensrivier tussen Servië en Hongarije. De Hongaarse politie arresteerde vorige week een Kosovo-Albanees, die vertelde dat de boot, waarmee de groep illegaal probeerde de Europese Unie binnen te komen, vlakbij de Hongaarse oever was omgeslagen. Volgens hem heeft hij zijn kinderen kunnen redden, maar is zijn vrouw verdronken. Er zouden nog een stuk of veertien anderen op die boot hebben gezeten. De (Albanese) autoriteiten (in Kosovo) hebben bevestigd dat zij zijn benaderd door ongeruste familieleden die deel zouden hebben uitgemaakt van het transport. Er is inmiddels één lichaam gevonden. Een tragische gebeurtenis.
Het is natuurlijk niet voor het eerst dat Albanezen uit Kosovo proberen de Europese Unie binnen te komen. Dat gaat al jaren illegaal, want verblijfsvergunningen worden er niet meer uitgegeven. Iedereen weet dat er bosjes mensen worden gesmokkeld (en dat kost een berg geld), maar het gebeurt maar zelden dat die transporten worden opgemerkt. Dit is wel een hele wrange methode om de neus op de feiten gedrukt te krijgen.
Ik wil hier geen politiek verhaal van maken. Het is eerst een vooral een tragedie voor de betrokkenen en hun nabestaanden. Maar het werpt toch wel een ander beeld op Kosovo, dat, volgens de leiders daar, na de onafhankelijkheidsverklaring economisch op zou bloeien. Maar kennelijk zijn er nog steeds mensen die er heel veel geld en enorme risisco's voor over hebben om weg te komen.

Geen opmerkingen: