dinsdag 20 oktober 2009

pers

Internationale organisaties zijn dol op lijstjes, zo ook Reporters without Borders. Die club maakt zich druk om de persvrijheid en dat is een nobel streven. Want wie is er nu tegen persvrijheid? Ik niet.
Maar ik heb wel problemen met die lijstjes. Reporters without Borders heeft een persvrijheidsindex gemaakt en als ik de landen in 'mijn' regio eens onder de loep neem, dan zie ik dat Macedonië op de 34e plaats bovenaan staat. Dat betekent dat de pers daar het vrijst is van de hele Balkan. Mwah. Op plaats 37 staat Slovenië, op 39 Bosnië-Hercegovina, op 50 Roemenië, op 62 Servië, op 68 Bulgarije, op 75 Kosovo (dat voor het gemak maar weer eens als land wordt aangemerkt), op 77 Montenegro, op 78 Kroatië en op 88 Albanië. (Nederland staat overigens zevende)
Ik weet werkelijk niet waarop deze ranglijst is gebaseerd. De pers in Macedonië vrijer dan in Slovenië? Ik geloof er geen bal van. Volgens mij hebben de meeste landen in de regio soortgelijke problemen: de media zijn in handen van een paar grote jongens met veel geld, die vooral hun eigenbelang met kranten en bladen, websites, televisie- en radiostations dienen. Een ander probleem is dat overheden van hoog tot laag proberen te beïnvloeden wat er wordt gepubliceerd. En nog een probleem is dat je als journalist goed uit je ogen moet kijken als je mensen met geld/macht kritisch benadert en dat veel journalisten zelfcensuur toepassen. Dat is in Bulgarije niet anders dan in Montenegro en in Servië hetzelfde als in Albanië. Dat wil overigens ook weer niet zeggen dat de pers hier zwaar onder de knoet zit. Zo erg is het nou ook weer niet.
Flauwekul. Bovendien, is de Kaapverdische pers echt zoveel vrijer dan de Kroatische, de Koeweitse dan de Montenegrijnse? Ik kan het niet beoordelen, maar ik heb zo mijn twijfels. Bij mij gaat het lijstje de prullenbak in.

18 opmerkingen:

Ismael zei

hoi,

een vreemd en apart lijstje.
Is Mali echt wel veiliger / beter dan Frankrijk?

De enquête is, vind ik, redelijk suggestief en ik vraag me af naar welke journalisten ze deze vragenlijst hebben opgestuurd. Daarnaast word er niet echt recht gedaan aan de politieke omstandigheden in een land. Het is een leuk trivia lijstje dat wel.

Maar ja zoals op de site staat: "The index should in no way be taken as an indication of the quality of the press in the countries concerned."

hij past goed in de prullenbak naast een leeg pakje sigaretten!

Ismael zei

daarnaast vroeg ik me af hoe hebben je Servische en andere Balkancollega`s gereageerd op dit lijstje?

Meryam zei

Niet te veel roken hoor ;-)

Antje zei

Op het maken van lijstjes valt natuurlijk een hoop af te dingen, maar het is toch best nuttig om de zaken eens op een rij te zetten? Over het verschil tussen plaats 42 en 43 valt te twisten, maar het geeft een globaal beeld en dat is ook wat waard. En wie weet heeft het wat effect op de betreffende landen.
Bovendien krijgt die persvrijheidclub er redelijk wat publiciteit mee jaarlijks, waarmee ze wel weer aandacht voor het onderwerp hebben. Zelf zullen ze de onderlinge verdeling ook wel met een korreltje zout nemen. Ik vind het niet zo'n beroerd initiatief.

David Jan zei

Ik heb niets tegen een soort van thermometer van de persvrijheid. Als die kan helpen om de omstandigheden te verbeteren, dan is dat mooi meegenomen. Dit soort lijstjes gaat echter vaak een eigen leven leiden, terwijl mij volstrekt onduidelijk is wat de criteria zijn en of de ingezonden gegevens worden gecontroleerd. Dat laatste lijkt me zowat onmogelijk in 175 landen (hoe doe je dat bijvoorbeeld in Eritrea of Noord-Korea). In sommige gevallen leidt dat tot merkwaardige plaatsingen op de lijst.
Tsja, Meryam, niet te veel roken, schrijf je. Heb je daar een methode voor?

Meryam zei

Veel groene thee, dat mag je eieieindeloos drinken. En jezelf aan het einde van de dag belonen met iets lekkers of zo als je het hebt volgehouden ;-)

Antje zei

Nou ja, je zal zelf ook wel weten dat de media dol zijn op cijfers en lijstjes, want dat klinkt verantwoord en doorwrocht. Dus ik vind dat je het die club niet helemaal kan verwijten dat dat die lijsten een eigen leven gaan leiden. Het is een indicatie, dat zeggen ze zelf ook (al gaan ze idd wel erg diep in op details). En dat ze zich baseren op gelieerde groepen en journalisten vind ik niet zo'n rare benadering. Hoe moet het ook anders?

Ismael zei

@ Meryam wist je dat je van teveel groene thee (van goede kwaliteit) kan gaan halucineren?

Stoppen met roken kan je alleen (ik weet het ben een roker) als je echt wil.

Antje zei

Lollies willen trouwens ook nog wel eens helpen, al zijn die ook niet per definitie gezond natuurlijk :).

Meryam zei

Ismael: ongeveer 3 liter per dag (vrij slap). Kan dat??

Lollies is puur suiker: je bloedspiegel wordt instabiel en je verknalt je tanden.
Als je thuis werkt, David Jan: groot glas wijs en bakje nootjes. Af en toe een slok en een klein handje. Niet te snel achter elkaar natuurlijk, je moet er wel een tijdje mee doen.

David Jan zei

Hoho, ineens allemaal stop-met-roken-tips. Dank u allen. De hallucinerende theetherapie lijkt me niet zo'n goede. Drie liter, dan ren ik de hele dag naar de wc. Lollies, wijn en nootjes, ik weet het niet hoor, volgens mij heeft Ismael gelijk. Wilskracht, daar gaat het om. Ik moet helaas erkennen dat ik op dit vlak een slappe zak ben.
En Antje, ik ben nogal pessimistisch over het effect van lijstjes, van internationale druk hoe dan ook.

Ismael zei

Beste David Jan ik ken het probleem, dat heb ik ook. Nog niet de wil en kracht gevonden om te stoppen.

@ Meryam het gaat over erg sterke groene thee, dus slappe thee is niet erg.

Meryam zei

Wilskracht vind je niet op de stoep, die moet je zelf MAKEN (
zei zij streng).

O gelukkig, ik haal makkelijk de drie liter als het geen vier is, heb goede nieren. En ik "moet" inderdaad vaak, maar dat is alleen maar goed bij PC-werk.
Maar we dwalen af, sorry David Jan, die foto was erg suggestief.

David Jan zei

Ik had me helemaal niet gerealiseerd dat er een leeg sigarettenpakje in die prullenbak lag. Benieuwd trouwens waarom niemand een opmerking heeft gemaakt over het lege printerinktdoosje en het lege pindazakje, dat er ook in liggen.

David Jan zei

sorry, die er ook in liggen, moet dat natuurlijk zijn.

Ismael zei

het pindazakje is niet zo goed te herkennen, en ja het printerdoosje dat had iedereen wel verwacht, denk ik, maar toch, weel een half bos uitgeprint?

Antje zei

Misschien heb je daar ook wel gelijk in hoor, dat internationale druk niet zo werkt. Rusland is ook niet echt onder de indruk van alle Westerse kritiek. Maar om het er dan maar bij te laten is ook zo wat...

David Jan zei

Daar heb je gelijk in...