donderdag 8 oktober 2009

ziel

Ik dacht het eindelijk te gaan begrijpen. Twee boeken beloven me in te wijden in de Servische mentaliteit en de magie van Belgrado, daar zou Momo Kapor, schrijver en schilder, borg voor staan. Kapor schrijft al decennia lang stukjes. Kleine observaties á la Simon Carmiggelt. Voor wie het weten wil, Kapor is ook lid van het Comité ter Bescherming van de Waarheid van Radovan Karadžić en hij getuigde ten faveure van Slobodan Milošević voor het Joegoslaviëtribunaal. In zijn stukjes is daar overigens niets van terug te vinden. De boeken, waarin zijn verhaaltjes zijn gebundeld, vallen tegen. Ik vind het nogal obligate verhaaltjes; veel nostalgie, veel gemijmer over mooie meisjes. Gelukkig heb ik de magie van Belgrado bij de hand. Ik hoef er alleen de deur maar voor uit. En de Servische mentaliteit? Ik geloof niet dat ik oud genoeg zal worden om die ooit ten volle te doorgronden.

4 opmerkingen:

Ismael zei

Ik heb vorig jaar oktober uit zuinigheid de Servische variant van de Magie van Belgrado gekocht. De Engelse variant was bijna 2x duurder, met het nadeel nu dat als ik er wat uit lees vaak een woordenboek moet trekken.

Christina-99 zei

Een heel waar woord David Jan, je kunt oud en ouder worden, getrouwd zijn met een Servische, maar de Servische mentaliteit doorgronden .... forget it. En waarom zou je dat eigenlijk in totaliteit willen?
Is de situatie zoals jij haar (mentaliteit = vrouwelijk) nu ervaart niet veel prettiger, je kunt gissen, je kunt schrijven wat je denkt en niemand zal je wat kwalijk nemen.
Helaas was ik te laat om je heel veel geluk te wensen met de voortgang van je huwelijk. Dus alsnog bij deze:
Ik wens je dat je zo gelukkig mag zijn als ik ooit was: de liefde, de steun, de wijsheid en de vrijheid van een Servische partner is iets heel bijzonders, wees er zuinig op.
Met respect en groeten,
Christina-99

Antje zei

Om de een of andere reden vermoed ik dat die Servische mentaliteit net zoiets is als de rijke, unieke Russische Ziel: totaal ongrijpbaar voor onze simpele Westerse geestjes... ;)

David Jan zei

Het is ook niet mijn ambitie om de Servische ziel, mentaliteit of volksaard uit te kunnen tekenen. Verspilde tijd en inderdaad Christina, misschien is het wel beter zo. En dank je hartelijk voor je vriendelijke woorden. Ik stel ze zeer op prijs.