vrijdag 16 oktober 2009

honger

Het is vandaag Wereldvoedseldag en zo zal het Belgradose restaurant Franš er vanmiddag tijdens de lunch uitzien. Lege tafels, geen eten. Servië hongert vandaag uit solidariteit met de hongerigen en de baas van Franš vond dat kennelijk een goed idee. Natuurlijk bijt niet heel Servië vandaag op een houtje. Volgens B92 hebben een half miljoen Serviërs te kennen gegeven dat ze niet zullen eten om het armoedeprobleem in het land aan de kaak te stellen. Tien procent van de bevolking, zo'n zevenhonderdduizend mensen, heeft niet genoeg geld om dagelijks eten te kunnen kopen. De narodne kuhinje (volkskeukens = gaarkeukens) krijgen meer en meer klanten, vooral ouderen en werklozen komen er hun warme prak halen. Dat is een ernstig probleem, maar de actie lijkt me tamelijk zinloos. En ik verdenk die 500.000 mensen ervan dat ze stiekem en in een verloren hoekje toch snel iets naar binnen zullen werken.

3 opmerkingen:

Meryam zei

Tja, het is een aardig teken van solidariteit maar er verandert niets door. Maar wat dan wel? Geld geven aan de voedselbank? Dat lost het probleem niet structureel op.
Ik weet het ook niet. Ik heb een vriend die in zo'n schuitje zit en daar kook ik af en toe voor.

David Jan zei

Vraag me niet hoe honger en armoede opgelost moeten worden. Dat weet ik natuurlijk ook niet. Maar hier in Servië zou het een stuk helpen als het rijke deel van de natie wat minder graaierig zou zijn en wat er aan middelen is wat eerlijker verdeeld zou worden. En koken voor vrienden is altijd een goed idee.

kosovosrbija zei

de inkomens van de gemiddelde servier is heel laag 250 tot 350 euro per mnd...de bezine prijs is volgens mij iets duurder als nederland..alles is heel duur..zoals david jan zei als het rijke deel van de natie wat meer gaf kan het mis..goed komen