zaterdag 10 oktober 2009

moeder teresa

Albanië wil overblijfselen Moeder Teresa
APGepubliceerd op 09 oktober 2009 23:21, bijgewerkt op 10 oktober 2009 11:13


TIRANA - Albanië wil dat de overblijfselen van Nobelprijswinnares Moeder Teresa en de enige koning die het land na zijn onafhankelijkheid had, terugkeren.

Dit zag ik vanochtend op de website van de Volkskrant. Een merkwaardige wens en vooral ook een merkwaardige eerste zin. Albanië wil de terugkeer van de overblijfselen. Om die wens te kunnen vervullen moeten ze (die overblijfselen) er eerst geweest zijn, anders kunnen ze immers niet terugkeren, of, als je het wat ruimer wilt opvatten, moet Moeder Teresa eerst in Albanië hebben geleefd. Volgens wordt er aan geen van beide voorwaarden voldaan. Moeder Teresa is begraven in India, waar ze bijna haar hele leven heeft gewerkt en, voor zover ik weet, heeft ze nooit in Albanië gewoond.
Moeder Teresa werd op 27 augustus 1910 geboren in Skopje, dat toen nog deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. En als iemand in deze regio is geboren, dan weet je het wel. Dan wordt zo iemand door iedereen geclaimd. De Albanezen vinden dat ze van hen is, omdat haar ouders (katholieke) Albanezen waren. De Macedoniërs vinden dat onzin. Ten eerste omdat ze uit Skopje komt en ten tweede omdat haar vader Macedonisch bloed door de aderen zou zijn gevloeid. Er staat een standbeeld van haar in het centrum van de Macedonische hoofdstad, nota bene met een cyrillische inscriptie. De Albanezen waren woedend toen dat een jaar of wat geleden werd onthuld.

Hoe dan ook, Sali Berisha, de premier van Albanië, wil de botten van de dode non dus ergens in Tirana herbegraven. Ik heb zo'n gevoel dat het daar niet van komt.

Geen opmerkingen: