zondag 18 oktober 2009

boek


Ik heb net een boek uit: De poppenspeler en de duivelin van de Vlaamse schrijver Johan de Boose. Het is een verslag van een reis door Kroatië. Het gebeurt me niet vaak dat ik niet weet wat ik van een boek vind, meestal vind ik het goed, slecht of iets er tussenin. Nu zit ik maar te piekeren waarom ik dit boek zowel intrigerend als mateloos irritant vind. Het is mooi geschreven, De Boose heeft zijn huiswerk uitstekend gedaan en hij legt de vinger op tal van gevoelige plekken, waarbij hij pijnlijke episodes in Kroatiës heden en verleden niet uit de weg gaat. Misschien is het me té geconstrueerd. In zijn ijver vooral een mooi boek te schrijven, vliegt hij geregeld uit de bocht, is hij soms op het pathetische af. Voor zover ik begrijp, spreekt hij geen Kroatisch, maar hij praat naar het schijnt met iedereen en weet ook nog eens complete, en bepaald niet eenvoudige dialogen uit zijn mouw te schudden. Misschien is het beroepsnaijver (mij lukt het nooit in zulke prachtige zinnen gesprekken te voeren), maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat de werkelijke gang van zaken hier en daar is aangepast om het toch vooral maar mooi te laten zijn. Iets soortgelijks heb ik met de gedachten die hem om de haverklap invallen. Diepzinnige filisofieën, eeuwenoude citaten, het houdt niet op. Ik geloof daar geen klap van.
Maar toch, De Boode geeft een verhelderende inkijk in hedendaags Kroatië, dus het oordeel is alles overwegend positief. (Johan de Boose - De poppenspeler en de duivelin. Reis naar de schimmen van Kroatië. Meulenhoff/Manteau ISBN 978 90 8542 180 1)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo David Jan,
ik kan merken dat je echt een journalist in hart en nieren bent! En waarschijnlijk geen liefhebber van litterair gezwijmel omtrent de slavische onderwerpen... Ik vond het boek in het algemeen wel goed. De schrijver is belezen en heeft maar 1 fout gemaakt op pg 129 ivm Sirmium die hij in Kosovo situeert en niet in Vojvodina waar het al sinds de oude Romeinen nog steeds ligt...
Hartelijke groeten,
Saša

Meryam zei

Ik word wel nieuwsgierig... Misschien een Sinterklaascadeautje voor mezelf?

David Jan zei

@ Saša. Die fout was me niet eens opgevallen.
@Meryam. Ik zou jezelf dat boek inderdaad cadeau doen.