maandag 4 mei 2009

biden op bezoek

Dat gaat gezellig worden: de vice-president van de Verenigde Staten van Amerika komt. Vanaf 18 mei is Joe Biden in de regio. Waarom weten we nog niet en het programma is nog niet precies bekend, maar vast staat dat hij Priština, Sarajevo en..... Belgrado zal bezoeken. Het zal de inwoners van Sarajevo waarschijnlijk een zorg zijn, in Priština zal hij als een held worden onthaald en in Belgrado... Ik denk dat de man hier niet erg welkom is. Serviërs houden niet erg van Amerikaanse politici, zeker niet als ze, zoals Biden, warme voorstanders waren van de Navo-acties in 1999. Samen met ex-presidentskandidaat McCain diende hij destijds in de senaat een resolutie in, waarin de toenmalige president Clinton de vrije hand kreeg om "alle noodzakelijke geweld en andere middelen", inclusief Amerikaanse grondtroepen (daar is het nooit van gekomen), in te zetten om Joegoslavië op de knieën te dwingen. Benieuwd hoe Belgrado gaat reageren (ik neem aan dat de Amerikaanse ambassade wat extra bescherming krijgt). Benieuwd ook wat jullie van dit bezoek vinden.

6 opmerkingen:

Apsys zei

De vice-president van de VS niet willen ontvangen lijkt me onverstandig en onnodig, wat Servie nodig heeft is economische en politieke samenwerking, daarmee kan je deze grootmacht niet negeren en je kan ook over andere dingen dan Kosovo praten en je rug recht houden. De VS is meer dan alleen een oorlogsmachine, daar hebben ze de NAVO al voor gecreerd. Daarom zou ik het vreemder vinden als ze Jaap de Poep Schepper zouden ontvangen.

Kortom: ik zeg doen

Michel zei

Misschien een goed idee; praat open en eerlijk over de gevoeligheden en over de toekomst, zonder in het verleden te blijven hangen..

David Jan zei

Dat klinkt mooi. Ik ben er evenmin voor om het verleden eeuwig als een loden last mee te torsen. Ik denk zelfs dat de gewoonte om dat wél te doen een van de belangrijkste redenen is geweest van de narigheid in de jaren negentig. De Servische regering denkt er kennelijk ook zo over, want die zal Biden ontvangen.
Niettemin kan ik me de scepsis hier wel voorstellen. Gesprekken met de Amerikanen zijn in de afgelopen periode zelden of nooit "open en eerlijk" geweest. De agenda is steeds bepaald door Clinton en Bush. Wellicht is er na het aantreden van Obama iets veranderd in het Witte Huis. We zullen het zien.

Michel zei

Gezien de verlate reacties op een vorig blog ("arrestatie"), onder anonieme noemer, ben ik inderdaad skeptisch over de wil om vooruit te kijken. De slachtofferrol zit er in Servië diep ingebakken. Niettemin; hoop doet leven!

Michel zei

Goeie tip, kan er nu alleen even niets vinden over dit conflict.

David Jan zei

Ik begrijp niet helemaal wat je met je laatste reactie bedoelt, Michel.