vrijdag 29 mei 2009

tevreden

Vooruit, laten we het maar weer eens over Mladić hebben. De doorn in het oog van Maxime Verhagen, de frustratie van de internationale gemeenschap. Eigenlijk gaat dit stukje alleen maar indirect over generaal Ratko. Dat zit zo.
Een groepje hoofdredacteuren van Servische media is momenteel op bezoek in Washington en daar hebben ze van iemand van het State Department te horen gekregen dat de Amerikanen tevreden zijn over Servië's samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal. Hillary Clinton denkt daar klaarblijkelijk ook zo over en dat zal ze de wereld maandag, als Maxime tweede pinksterdag viert, officieel laten weten. Zeggen de Servische media tenminste.
De strategieverandering in Washington is opmerkelijk. Toen Joe Biden hier kort geleden op bezoek was, sprak hij ook al zulke vriendelijke woorden en noemde hij de plicht van Servië om ook de laatste van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs ergens in een bijzin. Hij toonde zich warm voorstander van Servië's lidmaatschap van de Europese Unie.
Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Washington gaat natuurlijk niet over het EU-lidmaatschap van welk land dan ook, maar de Amerikanen hebben overal een dikke vinger in de pap, ook in Brussel, ook in Den Haag. Ogenschijnlijk houdt het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken de poot stijf. "(...) zoals we tot nu toe altijd hebben gezegd, vereist het ontdooien van het Stabilisatie- en Associatieverdrag (= het voorportaal van het lidmaatschap) de volledige samenwerking met het Joegoslavië Tribnaal en het beste bewijs daarvan is de arrestatie van Ratko Mladić," zegt woordvoerder Bart Rijs op B92.
Zoek ik er nou te veel achter of zie ik hier toch een kleine wijziging in de formulering? Het was toch altijd een knetterharde voorwaarde dat Mladić en Hadžić zouden worden uitgeleverd? En nu zou dat "het beste bewijs" van volledige samenwerking zijn. Er kan dus kennelijk ook ander bewijs zijn. Daar zit ruimte... Als ik me niet vergis... Of vergis ik me... Misschien zit ik hier al te lang, misschien moet ik iets anders gaan doen. Vissen of zo.

4 opmerkingen:

Fabian zei

Inderdaad, Balkan paranoia David, tijd om te gaan vissen idd, of strepen te gaan schilderen... Maar , wel scherp opgemerkt, we zullen het zien komende maanden....Mijn blog is ook weer up to date, wil alleen nog een stukje over de MZ schrijven , maar die gaan me morgen proberen terug te brengen naar Servi"e dus wacht ik daar nog maar even mee...Pozdrav za Makedonija ofziets.

Apsys zei

Ach,.. een beetje paranoia houdt je scherp en (cafe-)discussies leuk.

Los daarvan denk en hoop ik dat je gelijk hebt, zo heldhaftig vastberaden is Nederland nou ook weer niet.

Richard zei

Hi David Jan, het is afgezien van die Amerikaanse tevredenheid ook interessant dat de laatste tijd in Servische media geruchten gaan over een op handen zijnde versoepeling van het Nederlandse standpunt. Blijft een potje gissen, maar ik heb zo m'n twijfels, al was het omdat het huidige inflexibele standpunt unanieme steun van de Tweede Kamer heeft. Ik heb over dat "beste bewijs" onlangs doorgevraagd en dat kun je opvatten als dat de Hollandse hardnekkigheid politiek prima vol te houden is zolang Mladić niet daadwerkelijk gearresteerd en uitgeleverd is. En daarmee lijkt de Haagse kous af. Volgens mij gaan de zaken met Rusland voorlopig nog een stuk vlotter dan met de EU.

David Jan zei

Prima verhaal in De Groene, Richard. Toch twijfel ik een beetje. Als Washington echt vindt dat een geïsoleerd Servië een gevaarlijk Servië is en echte druk gaat uitoefenen op de Nederlandse regering, dan weet ik nog niet hoe hard het standpunt blijft.