woensdag 20 mei 2009

nazi

Ik begin steeds sterker te geloven dat Biden niet naar het Servische parlement komt (zie vorige post). En ik meen ook te begrijpen waarom dat is. De volksvertegenwoordigers van de Servische Radicale Partij lopen niet alleen met hun baas Šešelj ze koketteren, ze hebben ook nog eens bordjes op hun bankjes in het parlement gezet. "Biden, you nazi scum, go home!" staat erop. Ik kan de man alleen maar gelijk geven als-ie wegblijft. Je mag het van mij met alles en iedereen oneens zijn en ook radicalen hebben recht op hun mening. Maar "nazi-vuilnis" gaat natuurlijk echt alle perken te buiten. Goed gedaan, radikali, daar bewijs je je land weer een enorme dienst mee.

13 opmerkingen:

Unknown zei

Niet dat ik een aanhanger ben van de SRS, maar ik vind het toch een grappige actie. Je moet het alleen niet te serieus nemen. Het is een statement.

Je gaat toch niet verwachten dat ze de man, die de Serviers " illiterate degenerates, baby killers, butchers and rapists", tijdens een show van larry king, met open armen ontvangen?

Michel zei

Mag dat zo maar in het parlement? Statement my ass zou ik zeggen. Ze mogen hem niet, maar ze maken meer kapot dan Servië lief is om maar eens een zijstraat te noemen. "Illiterate" zijn ze niet, gezien de bordjes. Over de rest kan ik niet oordelen.

David Jan zei

@Krajisnik. Nee, ik verwacht niet dat welke Serviër dan ook Biden met open armen ontvangt. Ik ben ook erg voor kritiek op de rol van de VS op de Balkan. Maar ten eerste vind ik dat je door iemand een nazi te noemen de geschiedenis geweld aandoet, ten tweede vind ik het een grove belediging en ten derde bereik je er helemaal niks mee.
@Michel. Ik heb me ook verbaasd dat die teksten mogen blijven staan. Aan de andere kant, als je ze weghaalt haal je je weer allerlei verwijten op de hals. Als ik voozitter van het parlement was geweest, had ik ze toch linea recta laten verwijderen.

Unknown zei

@ David Jan,
Ze noemen hem een Nazi omdat hij de Albanezen en de Kroaten steunde. Volkeren die in verleden samenspande met de nazis.
Ik probeer het hier niet goed te praten alleen enigzins te relativeren.

En dat je er niets mee opschiet is ook niet waar. Je bereikt er wel iets mee al is het barweinig. Je uit kritiek op iemand, die in mijn ogen toch grove beledigingen heeft geuit aan het Servische volk. Al had die kritiek in mijn opinie anders geformuleerd moeten worden.
Als het aan mij lag was het woord nazi niet gevallen.

@ Michel,
Ik snap je opmerking echt niet.
Probeer je te provoceren?
Dit is ook de laatste keer dat ik de moeite neem om op je te reageren.

Jij kan dus niet oordelen over zijn uitspraak dat alle Serviers verkrachters, of babykillers en slagers zijn? Dan vraag ik me ten zeerste af wat je zoekt op een BELGRADOblog. Of je moet van verkrachters etc houden

Michel zei

@Krajisnik; ik wil niet provoceren maar je reageert wel steeds stekelig als ik wat zeg. Ik heb de uitspraak bij CNN niet gezien, als Biden dat gezegd heeft is dat inderdaad grof. Ik heb het niet gezien dus kan er niet over oordelen. Ik vind wel dat die Radikali zo schade aanrichten aan de reputatie van Servië. Ik waardeer wel dat je het woord Nazi niet door de beugel vindt kunnen.

David Jan zei

Relativering siert een mens, maar ik ben allergisch voor het gebruik van het woord nazi. Inderdaad, de Amerikanen gebruiken heel veel middelen (inclusief geweld, ook op de Balkan) om hun invloed in een gebied te garanderen, maar dat maakt ze nog geen nazi's. De nazi's wilden de absolute heerschappij ten eigen bate en ze wilden onwelgevallige volkeren uitroeien. Joden, zigeuners, maar ook slaven waren niet veilig. Hoe was het ook weer? Een derde van de slaven assimileren, een derde als dwangarbeiders gebruiken en een derde uitroeien, dat was het plan. Biden heeft zich in het verleden inderdaad grof over Serviërs uitgelaten maar dat maakt hem nog geen nazi. Overigens, het citaat over de "analfabete gedegenereerden, babymoordenaars, slagers en verkrachters" wordt op bijna alle pro-Servische sites op het web gebruikt, maar het origineel uit de Larry King show is nergens te vinden. Datzelfde geldt voor de veronderstelde opmerking van Biden dat alle Serviërs opgesloten zouden moeten worden in "nazi-achtige concentratiekampen". Kortom, ik kan een eind met je meegaan, Krajisnik, maar bepaalde grenzen moeten we volgens mij niet overschrijden.

Albert zei

Hoi David Jan,
weet jij al iets meer over die kerel die zich met handgrana(a)t(en) zou ophouden in het servische presidentsgebouw?
http://www.nu.nl/algemeen/1967544/man-met-granaten-in-servisch-presidentsgebouw.html

David Jan zei

ja hoor, kijk maar op het Belgradoblog

bojan zei

xaxa krajisnik jou kom ik ook overal tegen :P
daar leveren ze inderdaad servie een goede dienst mee, gelukkig dat er nog volksvertegenwoordigers zijn die niet die USA-nazi in servie wilden zien.
hij is 1 van de personen die joegoslavie/servie naar de klote heeft geholpen oa met bombardenten en ook nog eens het servische volk grof beledigd en niet te vergeten terroristen steunt op servisch grondgebied.
een schande dat de president van servie dit gezwel ontvangt, gelukkig dat niet cedomir jovanovic is die president is want die is nog 10 keer zo erg, die zou nog adolf clinton op de koffie vragen achter de rug om van alle slachtoffers van USA/NAVO terreur.

David Jan zei

Mag ik je eens een paar vragen stellen, Bojan. Welke goede dienst leveren de radikali Servië, met andere woorden: worden de inwoners van het land er beter van? Weet je wat een nazi is/wie de nazi's waren en wat hun voor ogen stond? Ben je ervan op de hoogte dat Boris Tadić democratisch is gekozen en dat je er dus van uit kunt gaan dat hij de wens van de meerderheid van de Servische bevolking vertegenwoordigt (totdat anders bewezen wordt)? Zou Joegoslavië niet naar de kloten zijn gegaan zonder buitenlandse bemoeienis?

bojan zei

de radikalen zijn mensen die niet bereid zijn om serven aan het westen te verkopen/uitleveren en ze zijn ook niet bereid om servie een slaafje te laten worden van de westerse imperialisten.
ik ben altijd een SPS'er geweest maar nu de leider van de SPS vermoord is in nederland en de partij verneukt is ga ik toch eerder nu voor tomislav nikolic en zijn partij en desnoods de radicale partij dus partijen die het beste voor hebben met servie, partijen die geen toegang willen verlenen voor serven hatende nazi's zoals biden.
ja ik weet wat nazi's zijn/waren, de USA komt er al aardig dichtbij met hun terreur in de wereld.
ben jij er misschien er van op de hoogte dat er misschien gerommeld word met stemmen? want het westen zal er alles aan doen dat tomislav nikolic niet aan de macht komt, want die gaat niet op de knietjes en dan zal de USA weer oorlog moeten voeren om van servie een kolonie te maken.
maar dat moet ieder voor zich geloven of tadic eerlijk aan de macht is gekomen of niet.
nee zonder buitenlandse bemoeienis zou joegoslavie niet naar klote zijn gegaan.
zonder jou geliefde USA die graag muhajedin importeerde naar bosnie en een grote supporter is van terroristen in de servische provincie kosovo zou de wereld een stuk beter zijn.

David Jan zei

Ik word altijd een beetje moe van dit soort verwijten. Luister, mijn vriendjes zitten niet in de Verenigde Staten. Ik ken er niemand en ik ben het politiek op de meeste gebieden ook helemaal niet een met het (buitenlandse, inclusief het Balkan-)beleid van de Amerikanen eens. Ik ben tegen met de 'onafhankelijkheid' van Kosovo en de erkenning daarvan, maar het is een beetje merkwaardig om te stellen dat de wereld beter zou zijn als die niet was uitgeroepen. Het kan de wereld (inclusief de zogenaamde bondgenoot Rusland) namelijk geen bal schelen wat er in Kosovo gebeurt.
Wat de uiteenvallen van Joegoslavië betreft, dat is helemaal niet het gevolg van de 'import' van 'mujahedin'. Joegoslavië is direct na de dood van Tito, en wellicht al daarvoor, uit elkaar beginnen te vallen, omdat de politieke leiders van de zes republieken niet in staat waren de boel bij elkaar te houden. VS, Europa, Navo en wie weet wie nog meer hebben daar geen fraaie rol in gespeeld, toegegeven, maar je lijdt aan een typische Balkankwaal: de schuld altijd en per definitie bij een ander leggen. De dood van Joegoslavië is in eerste instantie te wijten aan de politieke leiding van dat zelfde Joegoslavië.
Te stellen dat de verkiezing van Tadić en dat van het parlement met gerommel tot stand is gekomen, is echt onzin. Ik heb er Nikolić, Todorović, Ilić, noch Koštunica ooit over horen klagen en zij zouden logischerwijs toch de eersten hebben moeten zijn. Overigens had de man van jouw politieke voorkeur, Toma Nikolić, er na de verkiezingen en de arrestatie van Karadžić kennelijk ook genoeg van om aan de leiband van Vojislav Šešelj te lopen. De toekomst van het 'patriottische' deel van politiek Servië hangt hoe dan ook aan een zijden draadje, de Servische Radicale Partij gesplitst (en Nikolić en zelfs Vučić die een veel gematigder koers zijn gaan varen), een kleine opkomst na de arrestaie van Karadžić, een kleine opkomst bij de protesten tegen een jaar onafhankelijkheid van Kosovo, een nog veel kleinere opkomst bij het bezoek van Biden. Ik neem aan dat het ook anderen zijn die de SPS hebben "verneukt".
En ik heb nog steeds niet begrepen waarom het goed voor Servië is om Biden uit te maken voor nazi-vuilnis.

Mark zei

Ik ben benieuwd wat er in Servië in de bodem zit zodat de VS er een kolonie van willen maken. Of willen ze soms de zeer productieve Servische arbeiders voor zich laten werken?
De politici die jij steunt ("het beste voor hebben met servie"), hebben er (mede) voor gezorgd dat 1 op de 4 Serviërs officieel in het buitenland woont (Bosnië, Kroatië) en Servië tegenwoordig minder vierkante kilometers heeft dan bijvoorbeeld Portugal. Om nog maar te zwijgen van de snuggere Serviërs die massaal het land zijn ontvlucht op zoek naar een betere toekomst elders. Opvallend genoeg zijn het vaak de tweede-generatie Serviërs die lijden aan een voorliefde voor de types die het land van hun ouders naar de knoppen hebben geholpen.