dinsdag 5 mei 2009

vrees

Het is, vrees ik, een kwestie van tijd en dan vallen er slachtoffers. Al elf dagen protesteren Kosovo-Serviërs uit Mitrovica in Brđani. Ze willen verhinderen dat er, met steun van Priština en internationale fondsen, een aantal huizen van Albanezen die daar tot de oorlog woonden wordt hebouwd, omdat zij naar eigen zeggen ook niet in het Albanese Zuid-Mitrovica kunnen wonen. Het protest is klein, maar heel fanatiek. Al dagen achter elkaar hebben de Kosovo-politie, de EULex-politie en Kfor traangas nodig om de demonstranten van zich af te houden. Een enkele keer hebben ze zelfs schokgranaten (stun bombs) moeten laten ontploffen.
Ik vind het moeilijk om vanuit Belgrado te beoordelen wat er precies aan de hand is. Het kan best zijn dat het protest niet representatief is. Dat het, met andere woorden, de gemiddelde inwoner van Noord-Mitrovica geen moer kan schelen dat er een paar Albanezen terugkeren naar het noorden van Kosovo. Natuurlijk wordt er ook weer beweerd dat het een actie is van een handvol criminelen die er alleen op uit zijn hun misdadige belangen te verdedigen. Dat geloof ik niet erg. Ik moet er eigenlijk gewoon naartoe, hoewel ik bijzonder weinig zin heb om klappen te krijgen van fanatieke demonstranten. Nog maar even over nadenken.

8 opmerkingen:

Fabian zei

Hoi David-Jan,

En als toerist op doorreis ?

Michel zei

Lijkt me inderdaad link.. Hoe kom je in zo'n dreigende situatie achter de waarheid?

Apsys zei

http://www.nrc.nl/nieuwsthema/kosovo/article2229841.ece/Aanval_op_EU-missie_Kosovo

In de NRC las ik dit persbericht dat meldde dat de Serviers wel in het Albanese deel teruggekeerd zijn, maar dat de Serven de Albanezen terugkeer in noord Mitrovica verhinderen.Wat mij opvalt is hoe suggestief dit persbericht is. Ze vermelden niet dat er geen enkele Serv in zuid Mitrovica woont(maar suggereert van wel). Ze vermeldt niet dat terugkeer voor de meeste Serven onmogelijk is omdat hun huis en land al lang ingepikt is (maar ze suggereert dat er geen wolkje aan de lucht is, want ze mogen terugkeren).Ze vermelden dat de albanezen 10 jaar geleden moesten vluchten, maar niet dat duizenden Serven al 10 jaar vluchteling zijn.

Michel, lees je bijv. www.B92.net/eng wel eens? Ik beweer absoluut niet dat ze objectiever zijn dan het NRC, maar in combinatie staan ze denk ik dichter bij de waarheid dan los.

David Jan,kan je niet via-via directe contacten leggen?, dan vertrouwen ze je eerder en uiteindelijk willen ze toch graag gehoord worden.

Fabian zei

Interessante discussie, nog twee weken te gaan.... MIsschien moet ik als niet journalist mijn ogen en oren open houden en gewoon maar eens gaan kijken, maar vooral luisteren....en hopen dat ik vanuit servië in pristina geraak....

Anoniem zei

De leiders(Kosovo) van de terreurorganisaties zijn ,het een groot drugsland is met een enorme drugsmaffia,en de extremisten radicalen ,terroristen worden erkent als politici.
De leider van het U.C.K( terreurorganisaties)wordt dan Minister President .!!!!! En ze komen straks wel bij de EU????!!!!Hoe kan dat nou.Vandaag leven de Serviers in gettos. Kinderen die Albanees gebied passeren moeten GEWAPENDE escorte hebben. Sinds komst okkupatie van NAVO zijn 130 kerken verbrand, vernield, of gewoon weg.

De Kosovaren komen openlijk uit voor hun goede relaties en nauwe banden met Saudische geldschieters, met extremisten van de Muslim Brotherhood en jihadi-warriors van Al Qaeda. De neerslag van dit salafistisch verbond zijn de 400 nieuwe moskeeën die het laatste decennium zijn gebouwd in Kosovo.EU totaal in coma ligt.

David Jan zei

@Anoniem. Ik geloof dat je je punt zo langzamerhand wel hebt gemaakt.
@Fabian. Om van Servië in Priština te komen is geen enkel probleem. Neem gewoon de bus van Kraljevo naar Mitrovica, wandel de brug over en neem in Mitrovica-Zuid een minibusje naar Priština.
@Apsys. Het is al vaker ter sprake gekomen op dit blog. De Nederlandse (en andere westerse) media zijn bepaald niet sterk als het aankomt op de belichting van de Servische kant van de conflicten in voormalig Joegoslavië. Nog steeds geldt het adagium dat Kroaten, Bosniaks en Albanezen de onschuldige slachtoffers waren van blinde Servische agressie, terwijl daar echt nog wel wat meer over te zeggen is.
@Michel. Wat is de waarheid? De enige mogelijkheid is ter plaatse te gaan kijken en dan nog gebruik ik natuurlijk mijn eigen ogen. Het enige wat ik kan bieden is een zo eerlijk mogelijke beschrijving, zonder te pretenderen dé waarheid in pacht te hebben. Dé waarheid bestaat niet op de Balkan (en misschien wel nergens).
@Fabian. Met een cameraman en professionele apparatuur kan ik me moeilijk voordoen als toerist op doorreis. Bovendien vind ik dat ik, als het maar even kan, open kaart moet spelen.

Fabian zei

Dat klopt David-Jan, ik vind dat je gelijk hebt: je kan beter maar open kaart spelen. Misschien is het soms wel nadelig om journalist te zijn ;-)

Anoniem zei

Net voor de bombardement van NAVO , kontroleerde de UCK (Albanees terroristen ) vrijwel 50% van Kosovo. En als een gekke henkie, besloot NAVO en het westen om hen te "bevrijden". NA het begin van bombardementen gingen Albanezen masaal op de vlucht om niet plat te worden gebombardeerd, en niet omdat ze werden verdreven (wat de redenering was van NAVO). Om "humanitaire katastrofe" te voorkomen, viel NAVO Servie binnen en als gevolg daarvan rond 300 000 Serviers en andere niet Albanezen sloegen op de vlucht.Het AMBO oliepijpleiding project loopt synchroon met het 'Corridor 8' project, wat geinitieerd werd door de Clinton regering. Corridor 8 werd opgesteld bij het sluiten van het Balkan Stability Pact, en bevat een infrastructuur voor auto's, treinen, electriciteit en telecommunicatie door de Balkanlanden, wat zowel voor Europa als ook de Verenigde Staten van groot belang is.Voormalig minister van energie van de Verenigde Staten, Bill Richardson, verklaarde in 1998 voorafgaande aan het Kosovo conflict dat "Dit allemaal draait om de energie veiligheid van de Verenigde Staten.