woensdag 20 mei 2009

baltsgedrag

Het had wel iets weg van een paringsdans, de manier waarop Boris Tadić en Joseph Biden elkaar vanmiddag tijdens een persconferentie elkaar het hof liepen de maken. Vooral Biden had de mond vol over vernieuwing van de relatie tussen het Servië van Tadić en zijn eigen Verenigde Staten. Waar hij de Bosniërs gisteren in hun parlement de mantel uitveegde, was hij vandaag voor de Servische camera's poeslief.
Washington wil Belgrado helpen, zei de Amerikaanse vice-president, om de hoofdrol te spelen waar het gaat om stabiliteit in de regio. Die rol komt de Serviërs toe, vindt hij: "De regio kan niet zonder Servië en haar leidende en constructieve rol". Dat hebben we wel eens anders gehoord.
Biden wil dus een nieuwe verhouding en hij verwacht daarvoor niet in ruil dat Servië de onafhankelijkheid van Kosovo, die hij overigens "onomkeerbaar" noemde, erkent. "Dat is op geen enkele manier een voorwaarde." Wel verwacht hij dat de Serviërs in en buiten Kosovo gaan samenwerken met EULex, de EU-missie die recht en orde moet bewerkstelligen. Dat is dan wel weer een probleem, want die Serviërs zien in de aanwezigheid van die missie nu juist een erkenning van de onafhankelijkheid. De vice-president beloofde als doekje voor het bloeden dat hij bij de Albanese machthebbers in Priština, die hij morgen bezoekt, zal aandringen op bescherming van de Servische minderheid en hun culturele en religieuze monumenten.
En dan was er nog iets waar onze eigen minister Verhagen erg blij mee zal zijn. Washington, zo verzekerde Biden de samengestroomde pers in het Palata Srbija (Paleis van Servië), steunt de wens van de huidige regeringspartijen om lid van de Europese Unie te worden, maar hij verwacht wel dat voortvluchtige Serviërs die verantwoordelijk worden gehouden voor oorlogsmisdaden (Mladić en Hadžić) alsnog worden gearresteerd.

En dan nog iets pikants.

Op het programma staat vandaag ook nog een bezoek aan het Servische parlement, waar de leden van de Servische Radicale Partij gewoonlijk t-shirts met het hoofd van hun leider Vojislav Šešelj erop dragen. Die man staat in Den Haag terecht op verdenking van oorlogsmisdaden. Ik hoorde de voorzitter van het parlement zojuist op televisie de agenda voorlezen en ik heb de naam van Biden niet gehoord. Dat kan twee dingen betekenen: ik heb het niet goed begrepen of Biden heeft er geen behoefte aan om tegen het hoofd van Šešelj aan te kijken als hij zijn verhaal staat te vertellen. Het zou me niets verbazen als dat laatste het geval is.


En nu we het toch over pikanterieën hebben... Biden zou de wens te kennen hebben gegeven om morgen, als hij in Kosovo is, op bezoek te gaan in het (orthodoxe) klooster Visoki Dečani. De bisschop die over dat gebied gaat, de notoire Artemije (trouwe lezers herinneren zich die naam), wilde daar echter niet van horen en liet de vice-president weten dat hij niet welkom is. De synode van de Servisch-orthodoxe kerk heeft nu in een verklaring laten weten dat Artemije zijn kop moet houden en dat hij de voor orthodoxe religieuzen heilige plicht van gastvrijheid moet vervullen. Eigen schuld, dikke bult. Had hij mij een paar maanden geleden maar niet moeten weigeren.

4 opmerkingen:

Michel zei

Haha ik dacht al dat is toch die "pope" die jou niet wilde ontvangen. Gerechtigheid :-)

David Jan zei

Jazeker, dat is hem. Alleen toen Artemije mij de toegang ontzegde, heeft de synode er het zwijgen toe gedaan. Verschil moet er wezen.

Marija i Rudi zei

We herinneren ons dat je dhr A. in Kosovo niet te spreken kreeg. We zaten toen in Surduk hoofdschuddend aan de keukentafel. Als die man maar niet de opvolger van het huidige opperhoofd van de Servische kerk wordt, dachten we. Prima dat hij teruggefloten is. Ga je het nu binnenkort weer proberen?!

David Jan zei

Ik kon een lichte glimlach niet onderdrukken toen ik hoorde over de terechtwijzing aan dhr A. Of ik het opnieuw ga proberen? Eerst maar weer eens op een aanleiding wachten.