vrijdag 10 oktober 2008

machtspolitiek

Dat het raar kan lopen in de wereld, dat wisten we wel, maar het loopt nu wel uitzonderlijk raar. In 1999, tijdens de Kosovo-oorlog, was ik zowel in Macedonië als in Montenegro. Niemand (althans van het Slavische deel van de bevolking) moest daar toen iets hebben van de guerilla die de Albanezen over de grens hadden ontketend. Ook de politici niet. Terroristen waren het, die mannen van het UCK. Ik herinner me nog goed dat je zeker in het begin maar beter niet kon zeggen dat je uit Nederland kwam, want Nederland deed van harte mee aan de bombardementen op de broeders onder leiding van Slobodan Milošević. Motenegro kreeg zelfs zelf een flinke lading Navobommen te vewerken.
Maar dat is allemaal vergeten en vergeven. Gisterenavond hebben beide buurlanden de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Niks wachten op de uitspraak van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag, want een oordeel van het VN-hof, daar hebben we niks mee te maken. De Albanese minderheden in Montegero en Macedonië natuurlijk blij, de Macedoniërs en Montegrijnen minder.
Hoe dat nou zomaar ineens kan? Wel, allereerst is het niet ineens. Het zat er al een tijdje aan te komen en de reden dat het is gebeurd is niet dat beide regeringen nu ineens achter de Kosovaarse Albanezen staan. Welnee, dat doen ze helemaal niet. Maar ze hebben dus wel allebei Albanese minderheden en de recente geschiedenis heeft geleerd dat je die maar beter niet tegen je in het harnas kunt jagen. Dan worden ze boos en gaan ze schieten en weten ze de Navo ervan te overtuigen om bommen te gaan gooien.
Maar er is nog iets anders. Belangrijker volgens mij. Macedonië en Montenegro (waar overigens zo zoetjesaan meer Russen wonen dan Montegrijnen) willen graag lid worden van de Europese Unie en van de Navo. En (de grootste delen van) Navo en EU zijn wel voor die onafhankelijkheid. En Macedonië en Montenegro kunnen dat lidmaatschap wel op hun buik schrijven als ze de decreten van het Centraal Comité in Brussel negeren.
Dit is geen frisse politiek, dames en heren, dit is een staaltje ongezouten machtspolitiek. Geloof me maar.

Ps Servië heeft de ambassadeurs van Montenegro en Macedonië direct het land uitgebonjourd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het klinkt te mooi om waar te zijn: dat onderlinge vetes niet langer tellen als lidmaatschap van de Brussel-unie in het verschiet ligt. Vrijheid, gelijkheid en broederschap, jaja, het IS natuurlijk ook niet waar. Ik geloof je. Wat je zegt over steeds meer Russen in M&M lijkt me interessant voor de nabije toekomst.

David Jan zei

Wat kan ik hier nou nog aan toevoegen?