woensdag 29 oktober 2008

(geen) voetbal

Het volgende nieuws is niet okselfris meer. Het heeft, om het zo maar eens te zeggen, een stoppelbaard. Niettemin vind ik het toch kenmerkend genoeg om even te melden. Een voetbalselectie van de Republika Srpska wilde tegen de nationale ploeg van Servië spelen. Gaat niet door, althans van de Fifa en de Uefa mag het niet officieel. Ondanks aanvankelijk verzet van de moslimvertegenwoordigers had de Bosnische voetbalbond zijn zegen nog wel gegeven, maar dat vermocht de internationale federaties niet te vermurwen. Vanwege de "complexe politieke situatie", zegt dezelfde Fifa die altijd de mond vol heeft van scheiding tussen politiek en sport.
De secretaris-generaal (altijd gedacht dat die titel was voorbehouden aan de baas van de Verenigde Naties en de bazen van communistische partijen) van de voetbalbond van de Republika Srpska (nooit geweten dat ze daar een voetbalbond hadden), meneer Rodoljub Petkovic, vindt het een schande. Een voetbalwedstrijd tegen de Servische broeders van over de grens, wat is daar nou verkeerd aan? En mogen de Basken en de Catalanen ook geen internationale wedstrijden spelen? Dat mogen ze wel, ik heb het opgezocht. Het 'onafhankelijke' Kosovo mag het overigens weer niet.
Ik snap wel dat de Republika Srpska met dat potje voetbal wil laten zien dat ze eigenlijk niets meer met Bosnië te maken willen hebben. Maar ja zeg, laat die jongens toch lekker een balletje trappen.