zaterdag 11 oktober 2008

nazi's & antifa's

Het belooft weer een gezellig dagje te worden. De politie heeft het weliswaar verboden, maar iedereen vewacht dat een club neo-nazi's vanmiddag toch de straat op zal gaan in Belgrado. Een club antifa's is dat ook van plan. Dat wordt knokken.
Ik was vorig jaar op 7 oktober in Novi Sad waar de profa's en de antifa's elkaar ook al in de haren vlogen. Dat was niet leuk. Er vloog van alles door de lucht: stokken, ijzeren staven, stenen, camera's, volle bierflessen, lege bierflessen. Eigenlijk alles waar je mee gooien kunt. De politie was gewoontegetrouw veel te laat met ingrijpen. Cameraman Iwan met wie ik op pad was, kreeg een steen op z'n kale schedel en moest naar het ziekenhuis. Ook toen was de bijeenkomst van de neo-nazi's trouwens verboden.

De club van Servische nazi's staat overigens onder leiding van ene Goran Davidović. Dat is een vreemde naam voor iemand met zo'n overtuiging. Davidović is een ongebruikelijke naam in dit land, een naam die kan duiden op joodse afkomst. Degenen die cyrillisch lezen, Servisch begrijpen en geïnteresseerd zijn in de denkbeelden van Serviës eigen micro-Führer, kunnen hier hun hart ophalen. Kijk eens naar het filmpje op die site; een demonstratie tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. De camera (een mobiele telefoon, denk ik) pent van de voor- naar de achterkant van de demo, maar de bediener ervan weet niet hoe snel hij weer naar voren moet zwiepen als blijkt dat die achterkant wel heel erg snel komt (en dus toont hoe weinig mensen er eigenlijk waren).
Nodeloos te zeggen dat het grote voorbeeld van de profa's, de heer A. Hitler, Slaven beschouwde als Untermenschen. Getuige deze discussie op een van hun forums, zitten ze daar zelf ook nogal mee in hun maag.
Als jullie morgen geen nieuwe post op het Belgradoblog aantreffen, dan heb ik een steen op m'n kop gehad. Kan gebeuren, risico van het vak. Stuur me een bloemetje.

1 opmerking:

Michel zei

Wat een grap..Davidovic..Ach, dhr. A.Hitler schijnt ook niet geheel "raszuiver" te zijn geweest.
wat een losers..