zaterdag 4 oktober 2008

boef

De beelden zijn vaag, maar het nieuws is er niet minder spectaculair om: de politie in Sarajevo heeft gisteren aan het eind van de middag Naser Orić gearresteerd. Meneer zat in restaurant Brajlović honderdduizenden Bosnische marken uit te wisselen met een andere boef: Damir Fazlić, die bekend staat als "controversieel zakenman", oftewel een stinkend rijke crimineel.

Orić wordt verdacht van afpersing en dat is geen verrassing voor degenen die de levenswandel van de man een beetje hebben gevolgd. Hoe en wat is nog niet helemaal duidelijk. Fazlić is ook in de kraag gepakt, net als twee anderen, onder wie een Serviër uit Belgrado. Zo zie je maar weer, in het schurkengilde geldt etnische achtergrond niet. Dat blijkt ook wel uit geruchten over Fazlić. Die zou Milorad Ulemek (verantwoordelijk voor de moord op de Servische premier Đinđić in 2003) enige tijd verstopt hebben in Sarajevo.


Cinici (en ik reken mezelf daar in dit geval ook wel onder) zullen zeggen dat 41-jarige Orić alsnog zijn verdiende loon krijgt. Het Joegoslavië Tribunaal wist de commandant van de moslimstrijdkrachten in Srebrenica tijdens de Bosnië-oorlog in zijn wijsheid niet meer dan drie jaar gevangenisstraf op te leggen, omdat hij niet had voorkomen dat vijf Bosnische Serviërs in zijn gevangenschap waren vermoord en er elf waren mishandeld. De woede onder de Serviërs was groot. Zij houden Orić verantwoordelijk voor de honderden Bosnisch-Servische burgerdoden die vielen bij uitbraken van de moslimtroepen uit Srebrenica.
We zullen zien wat er nu volgt. In de Balkanrechtspraak weet dit soort types bijna altijd te ontkomen. Rijk en gevierd, wat wil je nog meer. Bovendien heeft zijn advocaat hem ook bij het Joegoslavië Tribunaal op miraculeuze wijze gevrijwaard van een lange gevangenisstraf.

Geen opmerkingen: