zondag 12 oktober 2008

rustig

Het is gisteren rustig gebleven. De fa's en de anitfa's hebben elkaar de hersens niet ingeslagen. Er waren bijna geen fa's.

Een bonte verzameling, die antifa's. Je hebt er die terugverlangen naar Joegoslavië.


En je hebt er die uitzien naar de Europese Unie.


Maar je hebt er ook die dat niet doen.

Je hebt ook homoactivisten.

En ze hebben zich allemaal (nou ja, zo heel veel waren het er niet; een paar honderd) verzameld achter de leus 'Neći Proći'. Moeilijk te vertalen. 'Geen sprake van', zou ik in dit geval zeggen. Daarmee doelen de antifa's op de bijeenkomst die de fa's hadden willen houden, maar die was verboden.


Het bleef dus rustig, maar daar was wel de inzet van VIJFENTWINTIGHONDERD man politie en gendarmerie voor nodig.


Zoals altijd bij demonstraties in Belgrado was het centrum afgesloten voor verkeer. Trolleybuspassagiers moesten dus even geduld hebben.


Een handvol anti-antifa's stond op Trg Republika, waar ook nog een eenzame aanhanger van Radovan Karadžić zit te demonstreren, te roepen dat de antifa's het toch echt bij het verkeerde eind hebben, maar door de overweldigende hoeveelheid politie moesten ze het daarbij laten


En zo verliep dus alles in pais en vree. Er werd nog een bloemetje bij het monument voor de slachtoffers van het fascisme op Terazije gelegd, wat 'no pasaran' geroepen en toen ging iedereen naar huis. Ik niet. Ik heb tot middernacht op een terras gezeten vanwege het goede weer en vanwege de biertjes die ze daar verkopen.

Als je een indruk wilt hebben van hoe het bovenstaande klonk, moet je maar een op onderstaande link klikken.


antifa.mp3

Geen opmerkingen: