woensdag 8 oktober 2008

mafia

Ze hebben het in Zagreb eindelijk in de gaten: zware misdaad is niet alleen een zaak van Serviërs en Albanezen (die er inderdaad erg goed in zijn), ze hebben zelf ook grote schurken. Er waren een paar harde lessen voor nodig om tot dat besef te komen. Afgelopen maandag werd Ivana Hodak, de 26-jarige dochter van een beroemde advocaat (en zelf ook advocate), op klaarlichte dag doodgeschoten in het trappenhuis van haar flatgebouw. In de afgelopen maanden werden er al een journalist die de Kroatische mafia onderzoekt, een politicus en een zakenman afgetuigd met honkbalknuppels, danwel ijzeren staven. Al dat geweld wordt toegeschreven aan georganiseerde misdaadgroepen.
De vader van Ivana, Zvonimir, verdedigt momenteel ook al zo'n lekkere jongen: generaal Vladimir Zagorec. Die wordt ervan verdacht tijdens de oorlog in het begin van de jaren negentig voor 3,5 miljoen euro aan diamanten in eigen zak te hebben gestopt. Daar waren ze natuurlijk niet voor bedoeld. Hij had er wapens om mee tegen de Serviërs te vechten voor moeten kopen. Moeder Hodak doet aan politiek. Hoe de vork precies aan de steel zit, weet ik niet. Misschien had Zagorec de diamanten moeten delen met andere boeven. Hoe dan ook, ze zijn er in Kroatië dus van overtuigd dat de mafia erachter zit.
Van schrik heeft premier Sanader zijn ministers van binnenlandse zaken en justitie en de chef van de politie de laan uitgestuurd. Er komt naar het schijnt zelfs een heus plan van aanpak om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Ze moeten wel in Zagreb, want de Europese Unie stelt een harde aanpak van de criminaliteit als voorwaarde voor Kroatiës toetreding tot de EU.
Het land mag dan een stuk dichter bij het lidmaatschap zijn dan de andere voormalige republieken van Joegoslavië (uitgezonderd Slovenië dat al lid is), de verschillen zijn klaarblijkelijk toch ook weer niet zo heel erg groot, wat de Kroaten ons wel altijd willen doen geloven.
Welkom op de Balkan, join the club.

Geen opmerkingen: