woensdag 15 oktober 2008

belangrijk


Wat aan de late kant vandaag, maar ik had dan ook iets heel gewichtigs te doen: een vraaggesprek voor de Servische televisie. Onderwerp: hoe komt het dat in Europa (ze beschouwen zichzelf hier nog steeds al tweederangs) zoveel mensen op huwelijkse voorwaarden trouwen? Dat is zo onromantisch, vinden veel Serviërs, alsof je in je trouwakte meteen de scheiding incalculeert.
Eerlijk gezegd wist ik helemaal niks van trouwen op huwelijkse voorwaarden, danwel in gemeenschap van goederen. Wij zijn voor de Servische wet getrouwd en die kent pas sinds kort de mogelijkheid om alles te beschrijven, tenministe voor zover ik het begrepen heb. Na een poosje googlen kwam ik erachter dat er in Nederland inderdaad flink op huwelijkse voorwaarden wordt getrouwd. Vooral boeren doen dat naar het schijnt. Waarom? Zal wel komen omdat ze het vermogen van vrouwlief niet in gevaar willen brengen als het onverhoopt slecht mocht gaan met het bedrijf. Best mogelijk dat ze al hun vermogen bij hun vrouw onderbrengen. Ik weet het niet.
Misschien zijn we in Nederland ook wel wat rationeler, opperde ik er gratis en voor niks bij. Zowel in Nederland als in Servië hebben huwelijken nogal eens de neiging op de klippen te lopen en dan is het niet onverstandig om bij een scheiding wat voor jezelf over te houden. En vrouwen geven bovendien altijd veel geld uit aan nutteloze dingen. Bij huwelijkse voorwaarden mogen ze dat niet doen ten koste van je mannelijke vermogen (woordspeling). Dat was eigenlijk een grapje. Hoop maar niet dat ze dat vanavond uitzenden, want dan sta ik er gekleurd op.
Ik denk niet dat de Servische televisiekijker veel aan mijn inbreng zal hebben. Moeten ze maar iets vragen over onderwerpen waar ik wel wat vanaf weet.
Zo zag het er trouwens uit:

2 opmerkingen:

Michel zei

Is dat nog te zien bij den Servische "uitzending gemist"?

David Jan zei

Nee, zo'n service kent B92 niet.