vrijdag 17 oktober 2008

adviseur

Een slimme zet van de minister van binnenlandse zaken. Ivica Dačić (de bekeerde aanhanger van Slobodan Milošević) heeft een superster benoemd tot adviseur voor de diaspora, sport en humanitaire aangelegenheden. Zijn naam: Vlade Divac. Zegt jullie waarschijnlijk niks, maar hier is hij een halve god, zo niet een hele. Een sublieme center in de Amerikaanse NBA, de langste tijd bij de Sacramento Kings. En dan hebben we het over baskestball. Vlade doet bovendien aan liefdadigheid. Hij bouwt huizen voor de duizenden Servische vluchtelingen uit Kroatië, Bosnië en Kosovo die nog steeds in collectieve centra wonen. Zo iemand is razend populair onder Serviërs.
Gekke cominatie van adviesterreinen trouwens. Wat de ex-basketballer moet gaan doen is me dan ook volstrekt onduidelijk. Adviseren op het gebied van diaspora, sport en humanitaire aangelegenheden, zou je zeggen (Waarom? Omdat hij in het buitenland heeft gewoond, aan sport heeft gedaan en huizen voor vluchtelingen bouwt?). Dat klinkt aannemelijk, maar ik ben er haast zeker van dat Dačić hem vooral heeft aangetrokken om zijn eigen blazoen op te poetsen.
Positief is dat Divac een fors kapitaal bij elkaar heeft gebasketballd, dus waarschijnlijk niet is komen adviseren om er zelf beter van te worden. "Ik wil helpen," zei hij gisteren. "Geld en politiek interesseren me niks." Zo komt er ook eens goed nieuws hiervandaan.

Geen opmerkingen: