maandag 2 februari 2009

truckruzie

Je hoort vaak dat Serviërs en Grieken van die goede vrienden zijn. Nou, niet altijd dus. Op dit moment zijn ze in staat elkaar de hersens in te slaan. Dat komt zo. Voertuigen met buitenlandse kentekenplaten moeten in Servië veel meer snelwegtol betalen dan auto's die in Servië geregistreerd zijn. Ook voor mij is dat een bijna dagelijkse ergernis. Omdat Grieken en Serviërs zulke goede maatjes zijn, beloofde de Servische regering zes jaar geleden dat Griekse vrachtwagens vanaf 2009 het lokale tarief zouden betalen, er waarschijnlijk op rekenend dat de Grieken dat tegen die tijd (nu dus) vergeten zouden zijn. Niet dus. Servië is voor Griekse transportondernemingen van groot belang, hun vrachtwagens moeten er doorheen om de rest van Europa te kunnen bereiken. Er staat dus wat op het spel.
Goed, de gelijktrekking van de toltarieven kwam er dus niet van, waarop de Grieken, per slot van rekening ook Balkanezen al denken ze zelf van niet, de transportvergunningen voor Servische trucks weigerden te verlengen. Gevolg: er zitten honderddertig vrachtwagens muurvast in Griekenland. Ze mogen niet laden, ze mogen niet lossen, ze mogen niet rijden en ze mogen de grens niet over.
Toevallig is de Griekse minister van buitenlandse zaken, Dora Bakoyannis, vandaag op bezoek in Belgrado. Servië had graag met haar over zaken als Kosovo en EU-toetreding gepraat, maar ik denk toch dat het vandaag over iets anders gaat.

Geen opmerkingen: