dinsdag 24 februari 2009

hersens?

Heeft Hashim Thaci hersens? In een interview met EuroNews kraamt de premier van Kosovo zoveel onzin uit dat ik eraan begin te twijfelen. Toegegeven, politici in de hele wereld, op de Balkan in het bijzonder (daarvan komt nog een ander voorbeeld), zijn zelden te betrappen op uitspraken waarvan je als burger zegt: daar kan ik iets mee, dat begrijp ik en of ik het er nou mee eens ben of niet, de politicus/ca in kwestie heeft er in ieder geval over nagedacht. Maar het geraaskal van Thaci verdient de ereprijs voor..., voor wat eigenlijk?
Als eerste zei hij dat hij het afgelopen jaar voor (het in zijn ogen onafhankelijke) Kosovo beschouwt als "een historisch succes". Daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Hij wilde onafhankelijk zijn en hij heeft die onafhankelijkheid van een deel van de wereld gekregen. Dat kun je beschouwen als historisch en als succes.
Maar dan komt het (ik neem aan dat jullie Engels begrijpen): "The decision for Kosovo to become a state brought more peace, stability, regional cooperation and European perspective. Our state now has unifying symbols relevant to all citizens; we have built a democratic environment with a multi-ethnic society.” Ik vrees dat niets van wat hij hier zegt waar is.
Over het in meerderheid door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo, en in het bijzonder Noord-Mitrovica zegt Thaci: “There are still some extremist voices there, but they do not represent the Serb population. Serbs are part of the institutions. (...). The institutions of Priština are also starting to gradually deploy in the North and there will be no room for parallel, illegitimate and extremist structures I believe that in 2009 we will be recognized by new countries, even by our neighbor Serbia. Kosovo is ready to open an embassy in Belgrade, in the same way that I would like to see Belgrade thinking of opening an embassy in Priština, so that we finally close this chapter of conflict between Kosovo and Serbia and have peace prevailing in our region forever." Zucht. Er kunnen drie dingen aan de hand zijn: 1. Thaci heeft inderdaad geen hersens, 2. Hij zit alleen maar te eten en te drinken met zijn vrienden in restaurant de Rada in Priština en heeft geen flauw idee wat er in Kosovo gebeurt, 3. Hij papegaait na wat internationals, van wie veruit de meesten ook al geen idee hebben wat er aan de hand is, hem in het oor fluisteren.

Om de etnische balans in de onbenulligheidswedstrijd niet te verstoren, breng ik ook maar eens het gedrag van Goran Bogdanović, de Servische minister voor Kosovo en Metohija onder de aandacht. Een paar dagen geleden werd Bogdanović de toegang tot Kosovo geweigerd. De autoriteiten in Priština hadden geen behoefte aan buitenlandse onruststokers, was het argument. Daar zou je als Servische hoogwaardigheidsbekleder, die Kosovo immers beschouwt als onderdeel van Servië, natuurlijk witheet over moeten worden. "Wat nou niet welkom. Sinds wanneer bepalen seperatistische idioten welke delen van mijn land ik wel en welke delen ik niet mag bezoeken," had hij bijvoorbeeld kunnen zeggen. In plaats daarvan verkoos meneer de minister te verklaren dat hij helemaal niet was geweigerd. En wat zien we nu? "Dit is een niet te accepteren houding," zegt hij opeens. "Niemand kan Serviërs ervan weerhouden om Kosovo te bezoeken, er te verblijven of er hulp af te leveren voor degenen die dat het hardst nodig hebben." Zucht 2.
En het gekke is dat dit soort politici gewoon blijven zitten.

2 opmerkingen:

Michel zei

Van weerszijden neigszins wereldvreemd zou ik zeggen..

David Jan zei

Wereldvreemd? Ik ben bang dat de heren echt denken dat de wereld zo in elkaar zit.