maandag 23 februari 2009

chinezen of japanners


Gisteren was in Sremski Karlovci en ik had jullie vandaag willen vergasten op een serie prachtige plaatjes van het oude Austro-Hongaars plaatsje even ten zuiden van Novi Sad. Toen besefte ik me dat ik jullie al dagenlang heb verveeld met 'mooie plaatjes'. Dat wordt saai, dus vandaag iets anders, zij het wel uit Sremski Karlovci. Een heel merkwaardige graffiti: Kinezi marš u Japan. Letterlijk betekent het: Chinezen marcheer naar Japan, maar je zou het ook kunnen vertalen als: Chinezen ga terug naar Japan. Nadat Milošević de visaverplichting voor Chinezen had opgeheven, landden er in Belgrado vliegtuigladingen vol, vooral mensen die dachten dat het eenvoudig was om vanuit Servië andere delen van Europa binnen te wippen. Dat viel tegen en dus wonen er in Belgrado nu vele duizenden Chinezen, die niet bij iedereen even geliefd zijn. Je hoort wel vaker oproepen om ze eruit te schoppen, maar waarom nou naar Japan? Zou het zijn omdat, zoals ik eerder schreef, de gemiddelde Serviër weinig kaas heeft gegeten van aardrijkskunde of is het iets anders?
Update: Iemand heeft gisteren het raadsel voor me ontrafeld. Het schijnt een uitspraak te zijn van een rom op de televisie. Chinezen en roma zijn elkaars concurrenten als het om de verkoop van goedkope spulletjes gaat en een van de tv-stations had daar een onderwerp aan gewijd. Op een een vraag over de Chinese concurrentie antwoordde een man: "Wat nou Chinezen, laat ze teruggaan naar Japan," bewijzende dat ook zijn geografische kennis niet helemaal jofel is. Een anonieme graffitispuiter vond die uitspraak kennelijk zo grappig dat hij er de bevolking van Sremski Karlovci van op de hoogte wilde stellen.

6 opmerkingen:

Michel zei

Weet je al wat er van die Chinese meneer is geworden wiens toko ineens leeg stond en vervalt? Misschien ook onderweg naar Japan? Chinezen en Japanners hebben vanuit het verleden al een haat/liefde verhouding.. Je zult er terechtkomen als Chinees..

Michel zei

Doet me ineens aan dit fragment uit "Monty Python's Life of Brian" denken.. antieke graffiti.. Jouw voorbeeld zal grammaticaal correct zijn, geografisch snapten ze er niks van..:

http://www.youtube.com/watch?v=IIAdHEwiAy8

Anoniem zei

Misschien aanleiding om eens een item te wijden aan 'china town' in nieuw belgrado bij blok 77. Ben altijd al benieuwd geweest hoe deze chinezen het leven in servie ervaren. Ook heb ik gehoord dat ze, wegens klachten over voornamelijk parkeren, misschien een nieuwe locatie krijgen.

David Jan zei

@ Michel. Wat er van mr. Lee is geworden weet ik niet. Hij is in ieder geval nooit meer teruggekomen.
@ Reijer. Goed idee. Ik zal eens kijken of ik een gaatje kan vinden om erheen te gaan.

Mark zei

Naar die Chinese wijk in Belgrado ben ik ook wel benieuwd. In zowel Sofia als Zagreb heb ik vergeefs naar een Chinese wijk/woonblok gezocht. Een krant hier schreef dat "Chinezen in Zagreb inmiddels een doodnormaal verschijnsel zijn". Dat valt reuze mee, of tegen. Als Aziaat kan het trouwens soms gevaarlijk zijn om je hier op straat te begeven, want niet iedereen is hen vriendelijk gezind. Voor Oosterse producten zijn ze aangewezen op Boedapest of Wenen, maar wie weet wordt Belgrado een nieuwe trekpleister...

Anoniem zei

De Chinese wijk in Belgrado bestaat uit twee shopping malls. De Chinezen wonen in de blokken er om heen. Ze zijn de hele week open behalve vrijdag. Vanuit heel Servië en vaak ook uit Hongarije komen mensen om de veel al goedkope waar te kopen. Zij verkopen dit dan weer in hun stad of dorp. Voor zover ik weet zijn de Serven gewoon tolerant ten opzichte van de Chinezen in Belgrado.