vrijdag 13 februari 2009

moslim

Je kunt ook niet even weg of het gaat helemaal mis in het Servische parlement. Dat radicalen en ex-radicalen elkaar met woorden en vuisten aanvallen, daar zijn we zo zoetjesaan wel aan gewend en van Velimir Ilić wisten we wel dat er een steekje los zat, maar hij is nu wel heel erg ver gegaan. Geert Wilders zou zich er misschien zelfs voor schamen.
Ilić bestond het om in de volksvertegenwoordiging bezwaar te maken tegen het feit dat Rasim Ljajić (minister van arbeid en sociale zaken) namens de regering uitnodigingen de deur uit had gedaan voor de Dag van de Republiek (ergens volgende week). Waarom? Omdat Ljajić moslim is. Jazeker mevrouw, meneer, u leest het goed, hij heeft het echt gezegd. Voor de zekerheid nog een keer: omdat Ljajić moslim is. Vandaag kwam de lafbek daar natuurlijk weer op terug. Nu vindt hij ineens dat alleen de premier en/of de president (die beiden toevallig geen moslim zijn) die uitnodigingen zouden mogen ondertekenen.
Velja, zoals-ie door z'n vrienden (waarvan hij er, naar ik hoop, ik niet veel meer over heeft) wordt genoemd, is de leider van Nova Srbija, een onbeduidend partijtje, dat alleen in de vorige regering zat om Vojislav Koštunica (wie was dat ook alweer?) aan een meerderheid geholpen moest worden. Ilić was mininster van infrastructuur en heeft in die hoedanigheid veel wegen aangelegd, veel gesjoemeld, veel vriendjes geholpen en de aanzet gegeven tot de aanleg van een snelweg naar Čačak, waar hij burgemeester is en waar verder niemand heen wil.
Dat was Servië. In Kosovo heb ik vandaag niet veel beleefd. Een radioreportage voor maandag gemonteerd en een beetje gelummeld. Morgen ga ik voor twee dagen naar Niš (familiebezoek) en ik denk niet dat ik daar iets kan schrijven. Jullie zullen het dus een wseekendje zonder me moeten doen. Als dat maar goed gaat.
Maandag ben ik terug in Priština in verband met de viering van een heel jaar onafhankelijkheid van Albanees Kosovo.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat je met Ilic hebt ziet gebeuren is (helaas) het niet kunnen omgaan met macht , zo slecht deed hij het in het begin niet als burgemeester van Cacak als één der weinigen die voorop liep in de strijd tegen Milosevic , zelfs letterlijk in het konvooi onderweg naar de verboden demonstratie,s in Beograd.

Jammer genoeg verviel hij daarna in de fout van zovele politici op de Balkan om eigenbelang (lees zelfverrijking en vriendjespolitiek) boven dat van het volk te stellen , hoewel men in de regio Cacak niet ontevreden is over het verbeteren van de infrastructuur in de dorpen rond die stad.

Maar om nu te schrijven dat er niemand naar Cacak wil vind ik wel een beetje te ver gaan , daar doe je de inwoners van de regio toch wel een beetje te kort mee lijkt mij.

Gé (die graag in die hoek van Servië verblijft)

David Jan zei

Het was eigenlijk meer een grap, Gé. Ik heb niks tegen Čačak en al helemaal niet tegen de omgeving ervan. Maar om er nou een snelweg heen aan te leggen...

Anoniem zei

Zo gek is een aanleg van een snelweg van beograd naar Montenegro aan te leggen ook weer niet , Servië heeft nu eenmaal zelf geen havens en een goede aansluiting richting Adriatische zee kan ook bevorderlijk zijn voor de economie.

Verder gaan er in de regio Kraljevo geruchten dat de militaire luchthaven Samaila (tussen Cacak en Kraljevo) omgeturnd gaat worden tot een mega burger-overslag Cargo-airport voor zowel Servië , Montenegro en Bosnië en misschien nog wel een paar regiolanden, in dat licht bezien zou een snelweg naar BG ook een pluspunt zijn , wat mij betreft zou dit zo snel mogelijk werkelijkheid mogen worden , dat zou een aardige positieve impuls geven aan de werkgelegenheid..

p.s. er stond vandaag een aardig stuk van jouw hand over Kosovo van anderhalve pagina groot in de weekendbijlage van BN_deStem.

Anoniem zei

Intussen ligt meneer Velja – notoir heethoofd – in de kliniek met gezondheidsklachten en Rasim heeft besloten op ziekenbezoek te gaan. Ook om een punt achter dit verhaal te zetten. Velja zei overigens letterlijk: "Jullie gaan Karadjordje eer bewijzen in Orašac, en de uitnodiging wordt verstuurd door Rasim Ljajic, mijn vriend, dat is het punt niet, maar het is een belediging voor de eer van de staat, een belediging voor alles wat Servisch is." Het ligt qua ideologie niet ver van Geert Wilders – namelijk, je kunt al generaties lang zo je best doen, maar je zult er nooit helemaal bij horen, je bent tweederangsburger, dit is niet jouw land. En Ljajic speelt een beetje de Aboutaleb van Servië, heeft geduld met dit soort etnochauvinisten. Hij moet er dagelijks mee samenwerken.

Fabian zei

Is dat stuk te verkrijgen uit Bn de stem ?

Anoniem zei

t.a.v. Fabian

Op internet kon ik niets meer terug vinden.
Het stuk had de kop : Onafhankelijk en werkloos
het stond in Spectrum , de weekendbijlage van BN-deStem van zaterdag 14 febr.

Misschien dat een mailtje naar dit adres je verder kan helpen:
spectrum@wegener.nl