woensdag 11 februari 2009

mistroostig


Echt vrolijk word ik er niet van. Zo'n dorp als Reznik (vlakbij Vushtri of, zo je wilt, Vučitrn) is deprimerend. Er wonen achttienhonderd mensen, van wie er een kleine tweehonderd ergens een baan hebben. De mannen en jongens die je op het plaatje ziet, staan elke dag op het troosteloze dorpspleintje te, tsja wat doen ze eigenlijk, te niksen, zal ik maar zeggen. Hun enige afleiding, al jarenlang en nog jarenlang, vrees ik. De asfaltweg is nieuw, dat dan weer wel.
Ik sprak met de minister van Financiën en Economische Zaken en die presenteerde me een hele lijst aan prachtige cijfers. Cijfers over economische groei, over werkgelegenheid, over belastingverlaging en nog zo wat. Het beroerde met cijfertjes is altijd dat er in de praktijk zo weinig van blijkt te kloppen. In Reznik bijvoorbeeld hebben ze er geen boodschap aan, ze zijn er niet minder werkloos om. En hoe kleed je dan een artikel aan. Is de strekking: het gaat fantastisch met Kosovo sinds de uitroeping van de onafhankelijkheid een jaar geleden, zeg maar de Shala-variant, of is de strekking: er is geen bal veranderd. Ik heb toch het idee dat de werkelijkheid van Reznik dichterbij de echte werkelijkheid ligt en dus heb ik dat maar opgeschreven.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom zou je één van de twee visies moeten kiezen? Is het niet juist je taak om beide visies weer te geven?

David Jan zei

Natuurlijk moeten beide visies aan de orde komen, ze zijn wat mij betreft even veel waard. Het punt is echter dat je de lezer, kijker en/of luisteraar niet met een totaal verwarrende booschap kunt opschepen en dus moet je toch op de een of andere manier aangeven wat jou, als correspondent die wordt geacht deskundig te zijn, het meest waarschijnlijk voorkomt. Een economie kan nu eenmaal niet tegelijk fantastisch draaien en volledig zijn ingestort. Dat gaat niet op een manier van: "Meneer A heeft gelijk en meneer B lult uit zijn nek", maar je moet, op basis van feiten, omstandigheden en inschattingen, durven kiezen. Ik ben de eerste om toe te geven dat je daar volledig mee de mist in kunt gaan. Dat zij zo.