dinsdag 10 februari 2009

dood

Een minder vrolijke bijeenkomst vandaag in Priština. De tegendraadse organisatie Vetëvendosje (Zelfbeschikking) organiseerde een bijeenkomst ter nagedachtenis van Mon Balaj en Arben Xheladini, twee jonge Albanezen die precies twee jaar geleden om het leven kwamen bij een protestbijeenkomst. Ik was erbij. Vetëvendosje had een demonstratie georganiseerd tegen onderhandelingen over de toekomst van Kosovo. De organisatie was (en is) tegen elke vorm van onderhandelingen met Servië en was (en is) ook tegen het plan van de Fin Ahtisaari, die een soort van onafhankelijkheid van Kosovo onder toezicht had voorgesteld (waar nu in feite sprake van is).


Het was een heftige bijeenkomst. De demonstranten probeerden door te dringen tot de gebouwen van de (toen nog) voorlopige regering van Kosovo, de internationale politiemacht probeerde dat te voorkomen, eerst vriendelijk, toen met traangas (heel veel) en wapenstok, toen met rubberkogels (heel veel) en naar verluidt nog later met echte kogels. Arben en Mon hebben dat niet overleefd.
Je zou kunnen zeggen: dan hadden ze er maar niet bij moeten zijn of weg moeten gaan toen het uit de hand liep, maar ik vind dat twee jonge levens niet op zo'n manier ten einde hadden moeten komen, ook al deel ik hun opvattingen niet.

4 opmerkingen:

Michel zei

Altijd triest dat jonge mensen omkomen door dit soort dingen, hoezeer je het ook met ze eens of oneens bent..

David Jan zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
David Jan zei

mee eens dus

Anoniem zei

Navo-woordvoerder Jamie Shea zei dat er 100,000 Kosovo Albanezen werden vermist. Het probleem is echter dat dit alles nooit heeft plaatsgevonden.Het aantal doden niet meer dan 2.100.Ook na de oorlog en zelfs afgelopen jaaren zijn er Serviers uit hun dorpen verdreven, kerken en kloosters in brand gestoken.
En dit wordt beloond met een onafhankelijkheid. Hoe dom kunnen we zijn? Wat nu de Serven overkomt kunnen wij op termijn ook verwachten.Waarom het Kosovaars Bevrijdingsleger (UCK), dat tot halfweg 1998 door de VS als een terroristische organisatie werd bestempeld wegens zijn aanvallen op burgers en ambtenaren, plots aan de macht moest worden gebracht door de NAVO?
Sommige politici geloven dat de Amerikanen speciaal Joegoslavie hebben gebombardeerd om ‘Camp Bondsteel’ te kunnen bouwen.Nog vooraleer de Navo in 1999 het bombarderen van Joegoslavië goedkeurde, schreef de Washington Post al:
With the Middle-East increasingly fragile, we will need bases and fly over rights in the Balkans to protect Caspian Sea oil.