donderdag 17 september 2009

zucht

Čekamo vas! We wachten op jullie of we wachten jullie op. De heldhaftige verdedigers van het orthodoxe erfgoed zijn van plan om zondag in Belgrado eens flink uit te pakken. Onderling sterk verdeelde homo's en lesbo's willen Servië dan in een soort van uitgeklede gay pride parade laten weten dat zij ook bestaan en dat kan natuurlijk niet, vinden organisaties als Obraz en 1389, altijd op vechtpartijen beluste voetbalsupporters en, natuurlijk, de orthodoxe kerk. Ik zag gisterenavond bisschop Amfilohije op televisie en die had het over Sodom en Gomorra, over de duivel en hij maakte de wezenloze opmerking dat zijn afwijzing van de demonstratie natuurlijk niet moet worden opgevat als oproep tot geweld. Ik herinner me nog al te goed hoe een niet gering aantal priesters op 30 juni 2001 goedkeurend hun zegen gaven aan de blinde kloppartij tegen een handjevol homo's en lesbo's tijdens hun eerste parade in Belgrado.
De Servische autoriteiten doen hun uiterste best om vooral maar niet met de aanstaande optocht vereenzelvigd te worden. Homo's, pederi, zijn niet populair in Servië, ook niet in minder extreme kringen. Je kunt er je vingers maar beter niet aan branden. De arme minister van binnenlandse zaken, Ivica Dačić, is de enige arme dienaar van de staat die zich er voortdurend over moet uitlaten, omdat hij over de politie gaat. Die politie deed acht jaar geleden helemaal niks. Dat zal deze keer wel anders zijn. Belgrado zal veranderen in een vesting. Maar afwachten hoe het gaat aflopen. Hopelijk niet zoals hieronder aangekondigd: dood aan de flikkers.

2 opmerkingen:

Michel zei

Bedenkelijk clubje die lui van Obraz. Je zult een icoon van een land zijn op die manier. Hoop dat het bij schreeuwen blijft.

David Jan zei

Ik ben bang dat het niet bij schreeuwen blijft.