zaterdag 19 september 2009

homo

Je ziet bijna niks op bovenstaande foto, dus hierbij een uitleg. Achter een tafel zitten vijf vrouwen en een man. Het zijn de organisatoren van de gay-pride die morgen in Belgrado zou worden gehouden. Zou, want deze vijf vrouwen en een man kondigden vandaag aan dat de parade niet doorgaat.
De bedoeling was om te verzamelen voor de filosofiefaculteit in het centrum van de stad, vervolgens naar Trg Republike te lopen, daar wat sprekers aan te horen en tenslotte via de Knez Mihailovastraat terug te lopen naar het beginpunt. Iedereen die Belgrado een beetje kent, weet dat dat een wandelingetje van een paar minuten is.
Toch is de aanvankelijk verleende toestemming gisterenavond ingetrokken. De organisatie heeft van premier Cvetković en de chef van de Belgradose politie te horen gekregen dat de veiligheid van de deelnemers, ondanks de geplande inzet van duizenden politiemensen, niet kan worden gegarandeerd. De homo's en lesbo's mochten hun ding wel doen voor het Palata Srbija, een nogal desolate plek in Novi Beograd, waar normaal gesproken geen hond komt. De autoriteiten hebben toegegeven aan de dreiging met geweld waarover ik eerder heb geschreven. De autoriteiten buigen diep voor terreur.
Dat is vervelend voor de organisatoren en voor de mensen die dachten na acht jaar (in 2001 werd de eerste gayparade in Belgrado genadeloos in elkaar gemept) eindelijk weer eens in het openbaar voor hun geaardheid uit te kunnen komen. Droevig. Maar het gaat verder. Kennelijk kunnen extremistische clubs als Obraz, 1389, de orthodoxe kerk en voetbalsupporters de rest van Servië hun wil opleggen door te dreigen met geweld. Cynisch genoeg kwam het de bevoegde instanties heel goed uit dat eerder deze week een Franse voetbalsupporter lens is geslagen en een Brit werd doodgeschoten, want die incidenten werden mede als argument gebruikt om de parade in het centrum te verbieden.
Ik vind dat allemaal wel heel erg.

6 opmerkingen:

Michel zei

Diep triest..blijkt maar weer wie het echt voor het zeggen hebben..Eng!

Antje zei

Hoe gaat dat in het dagelijks leven eigelijk als Servische homo of lesbienne? Ik neem aan dat ze er niet heel open over zijn, maar sommigen zullen het toch aandurven samen te wonen, naar homocafes te gaan etc.? Hoe reageren de buren dan? Jagen ze je, alsof je in Zuilen zit, weg of valt dat nog mee?

David Jan zei

Eng en triest, geheel mee eens.
Je kunt in Servië heel goed homo of lesbo zijn, vooropgesteld dat je het voor jezelf houdt. Heel veel (jonge) Serviërs van dezelfde sexe delen een appartement, vooral omdat het geld ontbreekt om zelf iets te kopen of te huren. Het valt dus niet erg op. Er zijn homoclubs en iedereen weet dat ze bestaan. Ze worden gedoogd. Maar als gezegd: uit de kast komen betekent in veruit de meeste gevallen verstoting of erger.

Reijer zei

Alle Serviers die ik ken schamen zich diep en zijn vooral boos op hun regering. Deze regering kan blijkbaar niet voor de veiligheid van de burgers kan instaan. Tevens is het natuurlijk diep en diep triest dat hooligans zo een politieke invloed hebben. De Servische regering zal na zo een afgang ten overstaan van de rest van de wereld toch keihard moeten ingrijpen?

David Jan zei

Ze proberen het. Zie nieuwe post.

Ismael zei

jammer dat het groepje kortzichtige nationalisten hun zin heeft gekregen. de situatie lijkt bijna hetzelfde als in Rusland, waar oma`tjes met ikonen en zakjes poep homo`s bij een homokroeg staan op te wachten om ze te bekogelen en te slaan met de ikonen om ze zo te bekeren tot het "ware" geloof. triest, dieptriest, maar iets dat niet snel zal veranderen in deze slavische machocultuur.