maandag 21 september 2009

spanning

Een paar incidenten. Redelijk onschuldig, zou je denken, sterk opgeblazen misschien, maar bij nader inzien kenmerkend voor de gespannen interetnische verhoudingen in dit stukje Europa. We beginnen in Macedonië, waar de regering heeft besloten het nationale wapenschild (zie boven) aan te passen. Het betreft een cosmetische aanpassing; alleen de rode ster wordt weggehaald. Albanezen boos, want, zeggen ze, het wapenschild draagt op geen enkele manier uit dat er ook Albanezen in het land wonen. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe je dat vorm moet geven, maar ik ben dan ook geen designer.
Het tweede incident, alweer Macedonië. De Macedonische Academie voor Wetenschappen en Kunsten heeft de jongste editie van de Encyclopedie van Macedonië geproduceerd. Daarin beweren de hooggeleerde dames en heren dat de Albanezen in het land, eigenlijk in de hele regio, van elders komen en dus niet kunnen worden aangemerkt als oorspronkelijke bewoners. Dat is tegen heel veel zere benen. Daar komt nog eens bij dat de leider van de Albanese regeringspartij DUI, voortgekomen uit het rebellenlegertje UCK, volgens de Academie een "van oorlogsmisdaden verdachte" man is. Nog meer zere benen. “DUI zal er alles aan doen om de fouten, leugens en verdraaiingen van de werkelijkheid in deze publicatie recht te zetten," zegt de partij in een verklaring. De Albanese leden van de Academie staan in de rij om te verklaren dat ze al waren opgestapt, zodra ze in de gaten kregen dat het deze kant op zou gaan. Daar had niemand iets van gemerkt.
Voor het laatste incident richten we onze blik op Kroatië, op Split om precies te zijn. Daar hebben ze een burgemeester en die heet Željko Kerum. Het nut van de vragen aan deze meneer is me niet geheel en al duidelijk, maar op de Kroatische televisie zei hij dat hij nooit van z'n leven een Serviër als schoonzoon of -dochter zou accepteren. "Er heeft nooit een Serviër deel uitgemaakt van mijn familie en dat zal ook nooit gebeuren," zei hij. Ook vindt hij dat Kroatië geen Servische investeringen moet dulden: "Serviërs hebben ons nooit iets goeds gebracht en dat zullen ze ook nu niet doen. Ik zou niet willen dat Miroslav Mišković (Servische tycoon, eigenaar van Delta Holding) of enig ander Servisch naar Kroatië zou komen, of het nou om grote of om kleine zaken gaat."
Tot zover.

10 opmerkingen:

Reijer zei

Split heeft een duistere reputatie hoog te houden lijkt het. Ik weet niet of deze stad representatief genoemd kan worden voor de rest van Kroatie. Hoe zit het met Macedonie? Vanwaar al deze nationalistische taal?

Antje zei

Stond die ster dan voor de Albanezen? Lijkt me toch eerder een communistisch overblijfseltje? Ik kan me overigens wel voorstellen dat ze zich niet direct herkennen in de overige Slavische folklore in dat wapen. Vooral dat bandje onderaan is wel heel kitsch!

David Jan zei

@ Reijer. Ik geloof niet dat meneer Kerum model staat voor heel Kroatië, maar hij is wel lid van de HDZ en dat is de partij aan de macht. Nationalistische taal in Macedonië is heel gewoon, alleen hoor je er in Nederland zelden iets over. Macedoniërs en Albanezen houden niet van elkaar.
@ Antje. Die ster staat inderdaad niet voor de Albanezen. Die hebben ze er bij de onafhankelijkheid van Macedonië gewoon niet vanaf gehaald. De eerste president van het land was Kiro Gligorov en dat was een overtuigde communist. Ik schreef al dat ik niet weet hoe het wapenschild er dan uit zou moeten zien. Misschien maar gewoon afschaffen? Ik bedoel, wie maalt er nou om een wapenschild?

Michel zei

Adelaartje op de plek van de ster misschien?

David Jan zei

Met die adelaars moet je reuze uitkijken. Er staat er ook een op de Servische vlag. Andere suggesties?

Fabian zei

Sterretje lijkt me eerder een overblijfseltje uit de tijd van Tito....

Suggestie:
-misschien een kaartje van het land Macedonië (groot Macedonië dan, hebben ze weer wisselgeld voor de Grieken en Bulgaren ;-).... of anders helemaal niks

Wat ik dan wel weer weet: de berg stelt de Korab voor,de hoogste berg van macedonië en albanië, die heb ik vorig jaar beklommen...:-)

David Jan zei

Laten we die berg dan maar houden. Een kaartje van Groot-Macedonië lijkt me een stuk minder goed plan.

Mark zei

Kerum is overigens geen lid van de HDZ. Hij is de eerste onafhankelijke kandidaat die het schopte tot burgemeester van een grote stad. Toevallig vandaag richtte hij een eigen partij op, de Kroatische Burgerpartij. Hij gaat nogal onconventioneel om met de pers, om het zacht uit te drukken. Kortom, we zullen nog vaak van hem horen...

David Jan zei

Dank voor je aanvulling. Zo zie je maar, de Servische pers is ook niet altijd te vertrouwen.

kosovosrbija zei

de albanen streven na groot albanie ze hoeven niet altijd zijn zin te krijgen.. kosovo hebben ze al gekregen.. wat straks crna gora..dan macedonie ..mis . sandsak... zal wel gebeuren met EU en amerika..