zondag 20 september 2009

concept

Hoe een mislukking toch een succes kan zijn. Gisterenavond hadden de Nieuwe Helden, een clubje jonge Nederlandse kunstenaars, een beeld willen ophangen aan de Brankov-brug over de Sava. Samen met wat internationale collega's hadden ze van autobanden het Servische woord odkuda (waarvandaan) in elkaar geknutseld en dat hadden ze in de schijnwerpers van de brug willen hangen, zodat iedereen het zou kunnen zien. De bedoeling was om de letters od vervolgens in het water te laten vallen, zodat er kuda (waarheen). Conceptionele kunst. Kijk, beste Belgradoërs, niet voortdurend naar het verleden, maar richt de blik op de toekomst. Ik weet overigens niet helemaal zeker of die boodschap zou zijn overgekomen.


Helaas kwamen er gisterenavond te weinig Servische kunstenaars en bovendien waren degenen die wel waren op komen draven, in de woorden van een van de organisatoren, "vooral meisjes met mooie jurkjes en hoge hakjes". En die kun je natuurlijk geen smerige autobanden naar een brug laten dragen.


Het idee was vervolgens om de autobanden dan maar aan touwen van het dak van club Grad te laten zakken, waardoor er odkuda tegen de zijgevel van het gebouw zou komen te staan. Daar staken de eigenaar en de politie echter een stokje voor. Ze vreesden schade aan het pand en kunstenaars die van het dak af zouden kukelen. Vanmiddag zouden ze een nieuwe poging ondernemen, maar daar zie ik nog niks van op de website van de Nieuwe Helden terug.


De mislukking was volgens de jonge kunstenaars toch een succes omdat er veel mensen met het project zijn bezig geweest en omdat het beeld uiteindelijk toch te zien zal zijn. En toen was het tijd voor muziek en bier.

1 opmerking:

Ismael zei

leuk idee dat (od)kuda, alleen jammer genoeg mislukt, maar ja zoals je al aanhaalt ik denk niet dat ze de achterliggende gedachte gesnapt zouden hebben, of verkeerd geïnterpreteerd