maandag 28 september 2009

cash

Ik zat er eigenlijk al op te wachten: bij de spectaculaire overval op een geldopslagplaats, vorige week in de Zweedse hoofdstad Stockholm waren Serviërs betrokken. Serviërs zijn goed in spectaculaire overvallen waarbij een heleboel geld buitgemaakt kan worden, zeker als het oud-leden van de Rode Baretten zijn. Die Rode Baretten vormden een voormalige eliteëenheid van de Servische veiligheidstroepen, die weer was voortgekomen uit allerlei paramilitaire clubjes. Legija, verantwoordelijk voor de moord op premier Djindjić, was er de commandant van. Gevaarlijke jongens. De overvallers van de G4S maakten gebruik van een helicopter en explosieven en maakten hoogstwaarschijnlijk heel veel geld buit. Volgens Servië's minister van binnenlandse zaken, Ivica Dačić, heeft de Servische politie een maand geleden aan de Zweedse ambassade in Belgrado verteld dat er Servische ex-paramilitairen bezig waren met voorbereidingen voor een overval in Stockholm. De Zweden hebben er niks mee gedaan. Stomme Zweden. Benieuwd trouwens waarom de Servische politie die gasten niet heeft ingerekend.

16 opmerkingen:

Michel zei

Las net dat de Zweden de bende hebben aangehouden, en ontkennen dat ze getipt zijn door Servië. De waarheid ligt in het midden?

kosovosrbija zei

altijd serviers.. servie dit servie dat..wrm hoor ik hier niks als die kosovoalbanezen wat doen..
zoals in belgie pinautomaat opblazen terwijl ie nog intact bleef alleen de gebouw storte in..2 doden..gelukkig dan hoeven de serviers daar niet meer druk om te maken..altijd de serviers

Fabian zei

Kosovo is toch Servië (dat zeg je zelf in je naam), dus theoretisch gezien zijn die twee lieden die zichzelf hebben opgeblazen in België ook Serviërs.

kosovosrbija zei

nee die noemen zich kosovo albanezen.... ofte wel alleen albanie..want ze hebben zijn zin gekregen van EU dat ze onafhankelijk werden.. en een eigen staat kregen...terwijl het servie is..waar mijn oma en opa dood is gegaan(prizren) .. waar de graven zijn vernield door de albanezen..waar ik nooit meer kan komen..door wie...door amerika en EU..

kosovosrbija zei

ze willen groot albanie.. nu kosovo straks macedonie.. en dan sandsak zeker...en de grootste crimenelen komen daarvan daan.. mensen smokkel...drugssmokkel..organenhandel..zelfmoordenaars..wilden in amerika dingen opblazen zijn er een paar gearresteerd enz enz.. maar wil niet zeggen dat we allemaal heiligen zijn .. servie heeft ook crimenelen..dat wil niet zeggen dat zijn mijn land af mogen geven..waar mijn familie generaties hebben gewoond..

David Jan zei

Beste kosovosrbija, ik vat hier maar even een antwoord samen op de reacties die je hebt gegeven.
Je vraagt je bij deze post af waarom altijd maar de Serviërs en nooit de Albanezen. Ik raad je aan wat meer van het Belgradoblog te lezen. Je zult zien dat: 1. Serviërs (lang) niet altijd negatief worden afgeschilderd 2. Albanezen er (lang) niet altijd positief van af komen. Verder vind ik het altijd nogal problematisch als iemand niet wil dat alle Serviërs over één kam worden geschoren, terwijl hij dat zelf wel met anderen (in dit geval Albanezen, want allemaal criminelen) doet. Ik vind het heel erg dat je grootouders kennelijk zijn omgekomen in Prizren en dat jij er niet heen kan. Dat zeg ik niet om stroop te smeren, ik meen het. Maar over de situatie in Kosovo moet je ook maar eens wat meer op het Belgradoblog lezen, voordat je met je oordelen komt.
Je reageerde verder op de mogelijke arrestatie van Mladić. “Ze moeten eerst de president van Kosovo arresteren”, schreef je. Overigens is Thaci premier en geen president. Je vergelijkt appels met peren. Mladić moet worden gearresteerd, want Servië heeft met het Kumanovo-akkoord en de acceptatie van resolutie 1244 van de Veiligheidsraad de verplichting op zich genomen om dat te doen. Dat laat onverlet, en dat ben ik met je eens (zie ook elders op het Belgradoblog), dat het heel gek is dat er geen enkele Albanees is aangeklaagd voor misdaden die voor, tijdens en na de oorlog zijn gepleegd tegen Serviërs en andere niet-Albanezen in Kosovo.
Over Republika Srpska. Je schrijft dat je hoopt dat de RS bij Servië komt. Ik weet eerlijk gezegd niet of ze daar in Servië wel zo op zitten te wachten. Los daarvan: met de westerse steun voor de onafhankelijkheid van Kosovo is inderdaad een precedent geschapen. Ook al ontkennen ze het in Brussel en Washington allemaal om het hardst, die steun heeft de deur wagenwijd opengezet voor allerlei afscheidingen. Ik zou geen redelijk argument weten te verzinnen tegen de afscheiding van de RS, behalve het Dayton-akkoord, waar ook de handtekeining van Milošević onder staat, mede namens Radovan Karadžić overigens.
En je reactie op het stukje over het wapenschild van Macedonië tenslotte, begrijp ik niet.

kosovosrbija zei

mladic hoef niet gearresteerd te worden wrm???om srbrenica ??daar wordt ie schuldig voor bevonden, maar welke bosnische moslim is gearresteerd die de dorpen een dag van te voren honderden serviers hebben afgeslacht,,waarom zit clinton niet vast??heeft ook onschuldige laten bombarderen in servie.. waarom obama en bush niet ??afgahinistan en in irak.. wrm perez niet?? israel..mladic kwam voor zijn volk op dat gebeurt in oorlogen..wrm alleen de serviers..hier in nederland hoor je niks als een albanees wat opblaast in kosovo of als ze een gezin vermoorden..je hoort alleen als een servier wat doet.. om terug te komen over macedonie..de albanezen proberen daar ook zwaar aan de macht te komen.. zodat ze dadelijk ook een gedeelte van macedonie in handen kunnen krijgen.. drm wilde ook een teken in de symbool van macedonie te krijgen..ze willen een groot albanisch rijk krijgen.. en EU en de VS steunt ze daarin kijk maar na kosovo

David Jan zei

Ja, om Srebrenica. Dat de wereld een oneerlijke plaats is en dat Clinton, Bush en Obama (wat die laatste ermee te maken heeft, is me niet geheel en al duidelijk) niet vastzitten en dat er niemand is gestraft voor de Servische burgerdoden rond Srebrenica en elders in Bosnië, ontheft Mladić niet van zijn verantwoordelijkheid. Bovendien heeft Servië (toen nog Joegoslavië), en ik herhaal het nog maar eens, met het Dayton-akkoord de verplichting op zich genomen. Het spijt me bijzonder kosovosrbija, maar ik krijg bij je reacties een heel sterk de-pot-verwijt-de-ketel-gevoel.
Dat er Albanezen zijn die naar Groot-Albanië streven is niks uitzonderlijks. Er zijn ook Serviërs die naar Groot-Servië streven (inclusief jij als je beweert dat de Republika Srpska en ik neem aan ook de 'Servische' gebieden in Kroatië zich maar bij Servië moeten aansluiten), Roemenen die naar Groot-Roemenië streven en Bulgaren die naar een Groot-Bulgarije streven, om maar eens wat te noemen. Ik ben daar tegen.Het sterft hier op de Balkan van de minderheden. Een deel van Roemenië en Vojvodina naar Hongarije, een deel van Bosnië naar Kroatië, een deel van Griekenland naar Macedonië, Macedonië naar Bulgarije, een deel van Bulgarije naar Turkije? Dan zijn we voorlopig nog niet klaar.

kosovosrbija zei

mladic had het verantwoordelijk heid om de serviers te beschermen..en wat heeft dayton akoord daar mee te maken..als de hele wereld je zit te bombarderen..dan ben je wel verplicht om te tekenen..de-pot-verwijt-de-ketel-gevoel heb ik niet alleen denk dat er nog zo een 5 miljoen net als mij denken...door de sancties die al zo lang duren hebben de mensen daar niks te eten..mijn familie die uit kosovo is gevlucht moesten met 9 man de eerste 3 jaar in een kerk leven en eten..dat heeft niks met groot servie te maken..de inwomers van RS willen dolgraag bij servie..amerika heeft de deur opengemaakt..en obama even duidelijk te maken is geen haar beter als clinton en bush dit wilde ik je duidelijk maken..trek je troepen dan terug..(wat komt hierna iran noord korea)..de slachtpartijen gaan net zo hard door..met afgedwaalde bommen..ze hebben daar niks te zoeken net als in servie en in kosovo...amerika denkt alle problemen op te lossen...terwijl de servische , irakeze en afghaanse bevolking te dupe van zijn.. ze moeten 1 st aan ze eigenste land denken..ze denken over kosovo nu helpen we de moslims, krijgen we mis wat tederheid bij de arabische bevolking ..maar ze zullen nooit geen tederheid van de servisch bevolking krijgen en net als de andere landen die servie heeft gebombardeerd..drm zijn de nationalisten bezig in servie..fransman hebben ze te pakken een brit (keur dit ook niet goed) maar ik begrijp die mensen wel..wij maggen de land al 10 jaar niet uit en hullie komen hier feest vieren terwijl ze ons hebben afgeslacht...heb jij daar de oorlog meegemaakt??? kreeg jij bommen om je oren?? heb jij familie verloren?? als je dat mee maakt dan praat je wel anders..

David Jan zei

Ja, laten we de hele wereld erbij halen, zodat het een stuk duidelijker wordt waarom een stel idioten een Fransman tot moes slaan, de RS zich bij Servië kan aasnluiten, Mladić niet gearresteerd hoeft te worden. Kom nou toch. Nee, ik heb geen bommen om mijn oren gekregen en nee, ik heb geen familie verloren. Toch ken ik heel wat Serviërs die wel bommen om hun oren hebben gekregen en die wel familie hebben verloren, die zich dood schamen voor de dood van Brice Taton en het en al het andere straatgeweld in Servië, die wél vinden dat Mladić moet worden uitgeleverd en die niet vinden dat de RS bij Servië moet. En, oh ja, Serviërs becherm je door reeds verslagen moslims in grote aantallen overhoop te schieten, of het nou burgers zijn of niet. Dat ik zo stom ben om dat niet te begrijpen...
Beste kosovosrbija, ik begrijp je woede over sommige onderwerpen, in een enkel geval deel ik die. Ik vind het evenmin terecht dat Servië en de Serviërs alle schuld in de schoenen hebben gekregen voor de oorlogen in de jaren negentig en dat de rol van Kroaten, moslims, Albanezen en het westen maar al te vaak wordt geminimaliseerd. Ik ben tegen de onafhankeljkheid van Kosovo en vind het een schande dat de Albanezen ongestraft een etnische zuivering hebben kunnen uitvoeren, maar anders dan jij geloof ik niet in de heilige onschuld van Serviërs waar jij blijkbaar zo van overtuigd bent. Je bereikt er niks mee als je steeds maar en exclusief op de fouten van anderen blijft wijzen. Sterker nog, daarmee wordt alleen maar het zaad voor nieuwe oorlogen gezaaid. Kijk eens in de spiegel, zou ik zeggen en haal eerst de splinter uit je eigen oog. (Overigens zijn die sancties al een hele poos geleden afgeschaft)

Michel zei

Er spreekt hier een verbitterde reageerder, jammer dat de nuance bij kosovosrbija ver te zoeken is. Ik vind het bijzondere aan deze blog dat juist beide kanten belicht worden.

Fabian zei

Ik sluit me bij Michel aan eraan toevoegend dat ik het jammer vindt dat je zo verbitterd bent kosovosrbija....
Pozdrav,
Fabian

kosovosrbija zei

niet alle sancties zijn er af gehaald..geen servier mag na de buitenland zonder visum..als ze een visum krijgen duurt het een half jaar tot een jaar..kost ook nog een hoop poen..je bent verplicht om een vastbaan te hebben enz enz..de wapenhandel is ook niet afgeschaft..moeten telkens toestemming aan amerika vragen als we wat mogen verkopen aan het buitenland...dat zijn er twee..ik zeg dat we geen heilige zijn geweest in de oorlogen..maar kroatie , bosnie, en de albanezen ook niet..en nu op terug te komen in nederland wordt onderhand vaker zinloos geweld gebruikt dan in servie.. in de bijlmer, dit jaar al 19x een schietpartij ..wrv 4 doden..( hoeveel omas worden er al in nederland verkracht)dat gebeurt in elke land..die brice hoefde voor mij ook niet te sterven zoals al die andere onschuldige..zeg ik dan dat ze die moslims in grote aantal moeten vermoorden, dat hoef voor mij niet ..maar wij worden nu ook systematisch vermoord(etnisch gezuiverd)(weggejaagd )door die albanen, dan ga ik toch anders denken..en ik denk ook veel serviers uit kosovo en metohija..en die vrienden van jouw kunnen wel zo praten, mladic uitlever . RS hoef niet bij servie, maar weet zeker stiekem in zijn hart denken ze anders..maar omdat jij een journalist ben praten ze anders om goed voor te komen en dat hoef voor mij niet..je bent een servier of je bent geen servier die splinter heb ik ik pas er in gekregen toen ze kosovo en metohija hebben weggehaald...en weggeven hebben.. ik denkte ook eerst altijd als jouw maar nu niet meer..ps heb niks tegen.. maar een goede discussie kan nooit niet kwaad

Fabian zei

Kosovoserbija, ik nodig je graag eens uit in 's-Hertogenbosch (of desnoods ergens anders in NL), ik heb nog een fles Loza staan uit Kraljevo van mijn Servische vrienden. Ik ben zelf geen Balkan mens, heb er zelfs geen famillie, maar een goed gesprek ga ik nooit uit de weg. Ik ben wel eens benieuwd naar jouw meningen en gedachten.
Pozdrav,
Fabian

David Jan zei

Kosovosrbija.
Als het een beetje meezit, dan wordt de visumverplichting op 1 januari opgeheven. Dat is laat, te laat, maar de verplichting geldt niet alleen voor Serviërs. Eigenlijk geldt die voor veruit de de meeste landen in de wereld. Hier op de Balkan hebben Bosniërs, Serviërs, Macedoniërs, Montegrijnen en Albanezen (nog) een visum nodig. Verder is Servië de laatste tijd heel druk bezig met wapenleveranties aan (onder meer)Irak.
Ik heb nooit ontkend dat er misdaden zijn gepleegd tegen Serviërs en dat dat in Kosovo nog steeds gebeurt. Daar is te weinig aandacht voor (geweest) en ik probeer daar op het Belgradoblog en in de rest van mijn berichtgeving op bescheiden wijze aandacht aan te besteden. Laten we wel wezen, misdaden van de ene tegen de andere bevolkingsgroep op de Balkan zijn niet vandaag of gisteren en aan al die misdaden moet aandacht worden besteed, zonder de indruk te wekken dat er hier alleen maar misdaad wordt gepleegd.
Ik word altijd een beetje moe van het argument dat er in Nederland ook criminaliteit bestaat. Jazeker, dat is waar (en volgens mij wordt daar in Nederlandse media ruim aandacht aan besteed). Maar ik woon niet in Nederland en ik bericht niet over Nederland. Mijn standplaats is hier en dus bericht ik over hier. Ik schrijf ook niet over de misdaad in Kuala Lumpur, Johannesburg of op de Noordpool. Je kunt echt niet van me verwachten dat ik de hele wereld tot mijn werkterrein reken.
Vervolgens ben je kennelijk in staat in de hoofden van mijn vrienden te kijken. Ik kan je verzekeren dat mijn vrienden niet mijn vrienden zijn omdat ik journalist ben en het zijn niet van die types die proberen stroop te smeren. Integendeel. En voor het geval je het niet wist, mijn vrouw is Servische (en niet omdat ik journalist ben, hoop ik), dus behalve vrienden heb ik hier ook nog familie.
Ik denk dat het zo zoetjesaan tijd wordt om een eind aan deze discussie te maken. Alle argumenten zijn wel uitgewisseld, denk ik zo. Als je daar anders over denkt, lees ik het wel. Verder herhaal ik graag de uitnodiging die Fabian ook al tot je heeft gericht. Als je eens in Belgrado bent, laat het dan weten, dan drinken we een kop koffie. Dankjewel voor je reacties, ik hoop dat je betrokken blijft bij het Belgradoblog.

kosovosrbija zei

vindt ik ook alle argumenten zijn uitgewisseld...ik blijf betrokken bij je Belgrado Blog.. je hoort hier wel meer nieuws dan in nederlandse bladen..ik vindt het ook intressant..dank je wel voor je reacties terug..wie weet drinken we wel een bakkie koffie als ik er wel ben...en fabian loza is crna gorska.. heb heel goede slivovitch van mijn tante uit prizren die gevlucht is(zelf gestookte) van 70 % jij bent ook welkom...pozdrav