maandag 21 september 2009

opgesloten

De onrust omtrent de homoöptocht die gisteren in Belgrado zou worden gehouden, pruttelt nog wat door. Zoals jullie je zullen herinneren bliezen de organisatoren die af, nadat de politie de homo's en lesbo's had verboden door het centrum te paraderen, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Er zijn gisteren in totaal 37 homohaters gearresteerd. Onder hen Miša Vacić van de organisatie 1389 en Milan Obradović en Radojko Ljubičić van Obraz. Bij huizoekingen heeft de politie hele stapels roodgeverfde stenen in beslag genomen.
En raad nu eens waar de dappere patriotten van worden verdacht? Nee, niet van bedreiging. Van belediging misschien? Weer mis. Ze zijn gearresteerd omdat ze hun overwinning op hun verdorven mede-Serviërs publiekelijk wilden vieren, terwijl er een verbod op openbare bijeenkomsten was uitgevaardigd. Het openbaar ministerie ziet kennelijk nog steeds geen grond voor zwaardere verwijten.
Inmiddels heeft de staatssecretaris van justitie, Slobodan Homen, gezegd dat zijn ministerie zal "toewerken" naar een verbod van alle organisaties die oproepen tot geweld. Benieuwd of het daarvan zal komen. Ik geloof er eerlijk gezegd niks van. De minister voor mensrechten en rechten van minderheden, Svetozar Ćiplić, verklaarde dat niet de staat, maar de samenleving een nederlaag heeft geleden door het afblazen van de optocht. Ik zou zeggen: het is een blamage voor beide.
Nu we toch over misère hebben. Nadat vorige week al een Brit was doodgeschoten en een Fransman lens was geslagen (waar inmiddels tien man voor zijn aangehouden), heeft afgelopen weekend een Australiër klappen gekregen van "jongens met capuchons". Het begint er op te lijken dat de patriotten Servië letterlijk voor de Serviërs wil hebben.

5 opmerkingen:

David zei

In eerste instantie was de situatie van de Brit toch stabiel?
Maar hoe groot is die groep die verantwoordelijk is voor al deze zaken?

David Jan zei

Een kapotte schedel, een gebarste aorta en beschadigde interne organen stabiel? Misschien gaat hij inderdaad niet dood, maar veel leven zal er voor het slachtoffer niet overblijven. Clubs als Obraz en 1389 zijn niet erg groot, de harde kernen van Rode Ster- en Partisansupporters zijn dat ook niet. Als je alles bij elkaar optelt, komt je waarschijnlijk niet boven de tweeduizend man, maar die kunnen een boel ellende teweeg brengen.

Ismael zei

een paar gekken zijn meer dan genoeg om een ongunstig imago te creeeren en genoeg problemen te veroorzaken. Helaas helaas, maar je hebt ze overal.

Michel zei

Hoe lang blijven die lui zitten en krijgen ze een zware straf?

David Jan zei

Veruit de meesten zijn alweer vrij. De straffen voor de overigen (als die ooit worden veroordeeld) zullen niet zo hoog zijn. Het zijn niet echt hals misdaden waarvoor ze zijn aangehouden.