woensdag 23 september 2009

vrede

De Kroaten zijn weggelopen uit de regering van de moslim-kroatische federatie (een van de "entiteiten"), de Serviërs dreigen keer op keer uit de staatsregering te stappen, de internationale baas van het land heeft voor het eerst sinds lange tijd gebruik gemaakt van zijn bevoegdheden en ingegerepen en volgens de beroemde Bosnische filmregisseur Danis Tanović (No man's land) is zijn land op weg naar een nieuwe oorlog. En toch...
"Hoewel het uit de mode is om het te zeggen, ons land is een vreedzaam land." Aan het woord is Milorad Dodik, de premier van de Republika Srpska. Hij schreef een brief aan de New York Times, die je hier kunt lezen. Bosnië heeft democratisch gekozen leiders en het land wil graag bij de EU en iets minder graag bij de Navo. Al dat gezeur over dreigend geweld is dus maar onzin, schrijft hij zo ongeveer.
Dodik wordt vaak afgeschilderd als een eigenwijze dwarsligger, die de Republika Srpska dolgraag wil losweken van Bosnië. Een hitser. Nou komt dat vooral omdat hij Sarajevo en het westen graag en vaak in de wielen rijdt, dus dan weet je het wel. Maar Dodik is ook een man van de harde taal. En nu ineens zo poeslief. Mmmm, wat moeten we daar van denken? Ik zou hem graag zelf eens te spreken krijgen, maar tot nu toe is dat niet gelukt.
Wat denken jullie?

4 opmerkingen:

Ismael zei

Hoi,

ik denk dat ie een slim spel aan het spelen is, er zal wel wat aan te zitten komen, daarom is ie nu ineens zo poeslief,

groet Ismael

Apsys zei

Ik denk dat hij twee doelen heeft:

1) de RS in stand houden tegen de stroming van centralisatie in, en

2) Zelf aan de macht blijven

De manier waarop zal hem een worst wezen, het blijft een politicus

Van een afstand bekeken vind ik eigenlijk dat ie het best wel okee doet

Ismael zei

ik hoop dat je m eindelijk een keer kan interviewen, de aanhouder wint!

kosovosrbija zei

hoop dat republiek srbska bij servie komt..wrm kosovo wel weg..en republiek srbska
niet??