zondag 27 september 2009

paarden

Ik kon maar geen genoeg krijgen van de toeschouwers,


de deelnemers,


en de Lipizaner paarden.Vandaag werd in Surduk de jaarlijkse konjada (konj=paard) gehouden. Je zou het denigrerend achterhaalde folklore kunnen noemen. In heel veel landen zou het een trekpleister zijn voor tot op het bot verveelde toeristen die eens iets anders willen dan de eindeloze stranddagen. In Vojvodina leeft zoiets evenwel nog steeds. Het halve dorp loopt uit. Men bezoent elkaar ter verwelkoming, men schudt handen en men applaudiseert enthousiast als menner en paarden het parcours afleggen zonder daarbij de balletjes van de pilonnen af te hebben gereden. Soms gaat het zo hard dat de paarden voorbij zijn voordat de camera heeft geklikt.

En hoe ga je naar zo'n festijn toe? In stijl natuurlijk.

3 opmerkingen:

Corky zei

David Jan,
even vanuit het idyllische Surduk (volgens mij turks voor helling)terug naar de boze stad;
zou je je menig willen geven over de recente serie van xenofobe knokpartijen in het anders zo vreedzame Belgrado?
Ik las dat er vermoedens zijn dat " anti-europese partijen" hooligans gebruiken om onzekerheid te creeren. Een gewaagde uitspraak, vooral nu er geen verkiezingen oid zijn binnenkort, anderszijds is dit geweld voor Belgrado inderdaad ongewoon.

David Jan zei

Je hebt gelijk, dit soort geweld is niet gebruikelijk. Er waren van allerlei geruchten rond in Belgrado. Wat je schrijft, had ik ook gehoord. Het dagblad Blic schrijft verder bijvoorbeeld dat de BIA (geheime dienst) er achter zit, weer anderen zeggen dat het juist de regeringspartijen zijn om de "patriotten" zwart te maken. Complottheorieën te over. Zoals zo vaak is er van bewijs geen sprake. Het lijkt me nog wat vroeg om van georkestreerde acties te spreken. Hoe triest ook, vooralsnog zie ik niet echt een trend. De buitenlandse slachtoffers vielen bij verschillende gelegenheden en niemand heeft (nog) bewezen dat dezelfde mensen, organisaties of instanties erachter zitten. Waar de dreigementen tegen de gay parade vandaan komen, weten we, maar of daar nog iets achter steekt?

kosovosrbija zei

de volk zit erachter...denk je dat alleen met voetbal te maken heeft??ik niet...frankrijk heeft ons ook gebombardeerd..heeft ook kosovo erkent..zo denkt 50% van de bevolking..die brit die ze in elkaar hebben gemept precies het zelfde ..altijd de serviers..maar je hoort hier nooit op de blog of op de nederlands tv als een albanees een servische gezin vermoord..propaganda..de volk spreekt met zijn vuisten ze zijn het zat..hoe ik denk zo nog 5 miljoen mensen