dinsdag 28 juli 2009

stroom

Alweer de Donau, zij het nu een stuk verder stroomafwaarts. Ik ben vandaag in de IJzeren Poort (Nederlands), de Portila del Fiera (Roemeens) oftewel Đerdap geweest. Dat laatste is Servisch, nou ja, Servisch, volgens mensen die het weten kunnen, is Đerdap afgeleid van het Perzische woord girdap en dat betekent naar het schijnt draaikolk.
De Donau stroomt in dit gebied door een prachtige, relatief nauwe kloof. Prachtig. Hier zouden hordes toeristen op af kunnen komen, als iemand er tenminste werk van zou maken. Maar, en het zal niemand verbazen, dat gebeurt nauwelijks.
Vanuit Servië gezien aan de overkant ligt Roemenië en de Roemenen hebben iemands hoofd in de rotsen uitgehouwen. Ik weet niet wie het is. Iemand anders wel?
Het doel van de tweehonderdvijftig kilometer op en neer was de waterkrachtcentrale,
annex het sluizencomplex bij Kladovo voor een radioreportage op donderdagochtend.

Gebouwd met oude Russische technologie tussen 1964 en 1972, maar, vertelde directeur Dragomir Gucić trots, het werkt nog allemaal. De centrale levert een kleine tien procent van Serviës stroom.
Die Dragomir was een leuke man. Hij gaf ons een rondleiding van een kleine drie uur, "omdat ik vandaag niet veel zin heb om te werken", en bracht ons onder meer naar de ruimte tussen de turbine en de generator, waar een enorm vliegwiel met een vaart van tweehonderdvijftig kilometer per uur aan het ronddraaien was. Dit was het effect:

3 opmerkingen:

Apsys zei

Quote via google:
"The carving is of the Dacian king Decebalus and is the tallest rock sculpture in Europe. It was the idea of Romanian businessman and historian Iosif Constantin Dragan and took ten years to complete (1994-2004)."

Aan de servische zijde moet daar ergens de tabula Traiana te vinden zijn, een inscriptie dat de romeinse keizer Trajanus (zoon van Mercurius, Afrodite, Pipo de clown, bla, bla,) een brug had gebouwd waar de Erasmusbrug nog een puntje aan kan zuigen. (Die brug is allang foetsie, en dit plakkaat hebben ze verplaatst toen de dam in de jaren '70 gebouwd werd.)

En voor de schatzoekers onder ons; Attila de Hun moet ook nog ergens in de Vojvodina begraven liggen.

Fabian zei

Ik krijg een vakantiegevoel zo.... helaas ben ik net terug ;-)

Vraagje : die foto met die boot is een ferry neem ik aan ? Hebben ze geen brug over die dam?

David Jan zei

Dank voor je informatie, Apsys. Nee, Fabian, het is geen ferry, het is een vrachtschip dat vrachtwagens vervoert. Je kunt gewoon over de dam rijden, het is de grensovergang tussen Servië en Roemenië.