donderdag 16 juli 2009

hordes

Pas maar op, daar in Nederland. Dit hierboven (= een Schengenvisum) is straks niet meer nodig voor Serviërs, Macedoniërs en Montenegrijnen. De Europese Commissie heeft voorgesteld om de visumverplichting voor burgers van die drie landen per 1 januari af te schaffen. De Schengenlanden (als ik me niet vergis de EU-landen, minus Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken en plus Zwitserland) zullen dus worden overspoeld door hordes woeste ex-joe's, die overigens grotendeels het geld niet hebben om vakantiereisjes naar het rijke deel van Europa te maken. Benieuwd wat Geert Wilders ervan vindt. Er wonen in Servië, Macedonië en Montenegro dan wel niet zo heel veel moslims, maar Balkanezen zijn ook heel gevaarlijk.
Volgens de Commissie is Macedonië al helemaal klaar. Servië en Montenegro moeten hier en daar nog wat aanpassen. Servië dient een oplossing te vinden voor de inwoners van Kosovo, die volgens de regering hier immers doodgewone onderdanen van de republiek Servië zijn, maar volgens het grootste deel van de EU niet. Priština is nog lang niet klaar voor de visumvrijstelling. Verder kunnen alleen Serviërs met het nieuwe biometrische paspoort zonder visum reizen.
De Servische regering heeft natuurlijk toegezegd braaf de aan de vereisten te gaan voldoen, maar dat zeggen ze hier wel vaker. Maar eens afwachten. Wat er in Montenegro nog niet helemaal deugt, weet ik niet.
Maar laat me niet te cynisch zijn. Als dit allemaal doorgaat, is dat een enorme verbetering. Geen ellenlange rijen in de brandende zon meer bij consulaten, geen vernederende behandeling meer door (lokaal) personeel, geen uitnodigingsbrieven, geboortebewijzen, bewijzen van inkomen en wat al niet. Gewoon, net als iedereen op pad. Morgenochtend in het Radio 1 Journaal een kort reportagetje uit Belgrado.

3 opmerkingen:

Peter van Klinken zei

Goh, wat zou Geert Wilders daar nou van vinden. Geen idee eigenlijk, ik ben ook heel benieuwd!

Fabian zei

Eindelijk het werd wel eens tijd....kan ik eindelijk mijn Balkan vrienden eens uitnodigen zonder vernederend gezeik....

En wat Geert er van vindt, dat moet ie lekker zelf weten....Trouwens vraagje aan David Jan: zou het ook voor Macedonieres gelden voor Griekenland ? Toen ik visa regelde voor mijn MK vrienden kregen ze altijd een Schengen visum excluding Greece !

Reijer zei

Heel goed nieuws, maar inderdaad goed opgemerkt door David Jan: hoe nu om te gaan met de serviers uit Kosovo? Wanneer deze wel een visum nodig zouden hebben in de toekomst, dan is dit natuurlijk koren op de molen voor verschillende radicale partijen in de oppositie. Zij gaan natuurlijk roepen dat de zittende regering dan de onafhankelijkheid van Kosovo erkent. Een interessante kwestie. Ik ben benieuwd.