zondag 12 juli 2009

bujanovac


Ik kom nog even terug op een incident van woensdag. Toen kwam een patrouillevoertuig van de Servische speciale politieëenheden bij Bujanovac in Zuid-Servië, waar een groot deel van de bevolking Albanees is, getroffen door een granaat. Er vielen twee gewonden. Op zich geen al te erg incident; het had veel erger kunnen aflopen. Maar toch.
Politieminister Dačić suggereerde dat de aanval was uitgevoerd door een "terroristische groepering" uit Kosovo, dat aan dit deel van Zuid-Servië grenst. Zijn commentaar leidde tot de voorspelbare reacties op allerlei internetfora. Voorspelbaar, zeg ik, maar daardoor niet minder triest. Voedsel voor een gewapend conflict ligt nog steeds huizenhoog opgestapeld. Lees maar mee:
- Thank God the officers are alive. I hope Serbia will apprehend and crush the responsible terrorists.(Ace, 9 July 2009 10:34)
- Now it is time liberate the east part of Kosovo. Non-serbs have no right in Serbia so of course they threw handgranedes. No right= no peace.(Adam, 9 July 2009 11:14)
- sorry mr but this is fake man no terrorists in kosova, sorry man u have in your country such of criminals,one of them mladic.legia zemun klan etc etc(itoni, 9 July 2009 13:13)
- Most probably this was done by Serbian criminals(most likely Mladic's criminal gang) to pause the (international)heat/pressure that is on Belgrade by blaming on inocent ALbanians. Hello Serbia, Wake up! These the tricks of the XX century.(PRN, 9 July 2009 14:12)
- Albanian terrorists again cause. When they get a prescribed response, he will take the well-known scenario: we are victims of repression. Yeah! Right! Fortunately, they are not believed. After the lies called Racak massacre, they have lost all credibility.(Drazevic, 9 July 2009 14:22)
Het is maar een kleine selectie van een gemodereerde site, in het Engels opdat iedereen het begrijpt. Op tal van andere sites gaat het er nog veel harder aan toe. Het gaat me vooral om de vooringenomenheid. Niemand weet wat er is gebeurd, wie die granaat heeft afgevuurd, en iedereen vindt er al iets van. Meningen hier worden zelden of nooit gebaseerd op feiten, op kennis, op begrip van de situatie. Er wordt gereageerd in een vast stramien, godzijdank vooralsnog in woorden, maar de daden liggen er, vrees ik, niet ver vanaf (getuige ook dit incident). Zuid-Servië is een kruitvat, ik schreef het al eerder, en het lijkt me dan ook raadzaam dat al die internationals aan de andere kant van de 'grens', in Kosovo dus, heel serieus nemen wat daar gebeurt.

2 opmerkingen:

Reijer zei

David Jan je schrijft: Meningen hier worden zelden of nooit gebaseerd op feiten, op kennis, op begrip van de situatie. In Nederland is het niet anders. Zo schaart de bevolking zich zonder nadenken bijvoorbeeld achter de Oeigoeren in China. Terwijl er op dit moment meer Chinese slachtoffers zijn gevallen. Over het algemeen gaat men er hier van uit dat: de Russen nog steeds het grootste gevaar zijn, Serven zijn wreed, China is zo niet nog gevaarlijker, etc. Hier is de oorzaak van het zo snel veroordelen en het vormen van een mening echter een soort Westerse arrogantie. In de Balkan is deze helaas vaak gebaseerd op wraak- en haatgevoelens.

David Jan zei

Ik weet dat de meningen in Nederland ook vaak niet erg genuanceerd zijn, vooral als het om relatief onbekende gebieden gaat (zoals de Balkan en China). Het punt is dat ik hier woon en hiervandaan bericht. Dat ik niet veel schrijf over de rest van de wereld, betekent niet dat ik geloof dat het elders allemaal koek en ei is, maar dat bloggen over de hele wereld een beetje te veel gevraagd is.