woensdag 1 juli 2009

krom

Terwijl het in Belgrado voor de verandering weer eens regent, zit ik met stijgende verbazing een bericht in de Volkskrant te lezen. De Europees commissiaris voor landbouw, ene mevrouw Mariann Fischer Boel uit Denemarken, wil snijden in overbodige landbouwregels en dan gaat het over regels waarvan ik het bestaan nooit had vermoed. Kennelijk is Europa twintig jaar lang onderworpen geweest aan de meest belachelijke voorschriften ooit. Volgens de krant mogen 'eersteklas komkommers' (geen uitleg wat dat voor dingen zijn) per 10 centimeter geen grotere buiging vertonen dan een centimeter, mogen spruitjes niet kleiner zijn dan twee centimeter en mogen wortels niet gevorkt zijn (zijn er ambtenaren die dat zitten te controleren?). Groenten en fruit die niet aan de vereisten voldoen, worden verwerkt in de voedingsindustrie of weggegooid.
Mevrouw Fischer Boel wil nu voor zestien van de zesentwintig soorten groenten en fruit van die regels af. "De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de appels, komkommers en dergelijke," heeft een dame van het Nederlandse ministerie van landbouw tegen de Volkskrant gezegd. Goh, ga weg, echt niet?? Altijd gedacht dat een kromme komkommer slecht was voor mijn gezondheid. Waarom de regels voor de tien resterende soorten niet worden geschrapt, meldt het artikel niet en ik vind er ook niks over terug op de website van de Europese Commissie.
Het gaat nog verder. Een aantal supermarkten zit niet te wachten op 'mismaakte' groenten en 'mismaakt' fruit, want kromme komkommers passen niet in de schappen. Natuurlijk zijn er meer tegenstanders. Italië, Spanje en Frankrijk schijnen tegen te zijn omdat een toevloed aan "krom en puntig" fruit slecht is voor de prijs.
Nou vraag ik je.
Hier op de markt koop je alleen maar kromme komkomers. Wil je rechte, dan ga je naar de supermarkt, waar je aanzienlijk meer betaalt. Kleine abrikozen zijn goedkoper dan grote, kleine trostomaten zijn duurder dan joekels van vleestomaten, maar het is allemaal te koop, zelfs niet helemaal verse groenten en fruit voor als je weinig geld hebt en half verrotte groenten en fruit voor het geval je helemaal geen geld hebt en het uit de vuilcontainers wilt vissen.
De mensen hier denken dat de Europese Unie over welvaart gaat, over werk, over handel, over vrij reizen, mogelijk zelfs over democratie, rechtsstaat en/of vrijheid. Ik heb vandaag sterk de behoefte om van de daken te schreeuwen: begin er niet aan!!! Laat die EU voor wat ze is, laat ze daar in Brussel in de prut zakken met hun regeltjes. Lang leve de gevorkte wortel, de kromme komkommer, de aardappel met bulten, de wormstekige appel, de gevlekte peer, de mismaakte paprika en de te grote tomaat.

2 opmerkingen:

David zei

Dta sommige er wel af gaan en andere niet zal ongetwijfeld het werk zijn van lobbyisten in Brussel.

Maar als Servie in de EU zit kunnen wij in Nederland wel zonder problemen eindelijk goed fruit uit Servie kopen door vrij verkeer van goederen ;)

David Jan zei

Als tegen die tijd de komkommers tenminste weer krom mogen zijn.