woensdag 22 juli 2009

donau

Nee, geen foto uit een folder die toeristen moet verleiden hun vakantie in Servië te besteden, hoewel het zomaar zou kunnen. Dit is de Donau bij Begeč, even ten westen van Novi Sad. Ik was er gisterenavond om een radioreportage te maken voor een Donauserie die het Radio 1 Journaal volgende week uitzendt. Ik maak twee afleveringen. Als je wilt weten waar ze over gaan, moet je maar luisteren (in de ochtenduitzending, waarschijnlijk op woensdag en donderdag).

Op deze plaats beperk ik me tot mooie...
en minder mooie plaatjes. Servië heeft qua landschap behoorlijk wat potentieel. Eigenlijk is het gewoon een heel mooi land, maar door een combinatie van onachtzaamheid, desinteresse, corruptie, ongeïnteresseerdheid, onkunde en nog zo wat wordt die schoonheid op tamelijk veel plaatsen vakkundig teniet gedaan. Laat me niet té negatief zijn, want het is toch wel erg mooi daar op de Donau bij Begeč.
Vooruit, toch maar een tipje van de sluier van de reportage. Ze gaat over vissers

en vissen (waarvan we er maar één vingen).

En over dit pontje wil ik ook nog eens een verhaal maken. Daar horen jullie nog wel van.


5 opmerkingen:

Fabian zei

rivieren zijn altijd een mooie inspiratiebron ;-) Mooie foto 's !

David Jan zei

Ik ben dol op rivieren. Er zouden tegen zonsondergang echter niet zoveel muggen moeten rondvliegen. Ik ben helemaal lekgeprikt.

Fabian zei

Misschien kan je een bezwaar indienen bij de Servische overheid ?


Maar inderdaad, rivieren , ik heb er al zoveel gedichten over geschreven... De Donau, de Rijn, de Vardar, de Vlatava, de Daugauva (toen was het koud zeg, toen waren alle muggen op winterreis ofzo).

Ik las ooit deze eens in het Utrechts Nieuwsblad (wat ik toen nog braaf op mijn fietsje rondbracht:

Natuurlijke dood
De vorige dag graasden ze nog met z’n drieën in
een weitje onderaan de dijk bij het pontje van
Culemborg.

In de voorbije nacht blies de koe haar laatste adem uit.
Ze vond de eeuwige rust aan de boorden van de Lek.

En voor de merrie en haar veulen kabbelt het leven,
alsof er niets is gebeurd, voort als het water in de rivier
dat voor iedereen maar in één richting stroomt.

En dat laatste is nou net wat mij inspireerde en juist zo mooi maakt....

En nu ga ik stoppen met mijn filo bui ;-)

Irma zei

Je slaat de spijker op zijn kop: een prachtig land, alleen beseffen de meeste Serviërs dat niet, getuige de troep die werkelijk overal maar wordt neergekwakt. Doodzonde.

David Jan zei

Doodzonde inderdaad, Irma. Maar laten we niet de indruk wekken dat alleen Serviërs er een puinhoop van maken. Wat me ieder jaar weer opvalt, is de rotzooi aan de grenzen. Door de enorme toestroom aan gastarbajteri, slibben die volledig dicht, met flinke wachttijden als gevolg. En wat doe je dan? Je drinkt veel en gooit de flessen uit het autoraampje, je eet veel fruit en gooit de restanten uit het autoraampje, je eet van alles en gooit de verpakking uit het autoraampje, je rookt veel en je leegt de asbak uit het autoraampje. Grensovergangen verworden zo tot enorme vuilnisbelten en niemand die het iets kan schelen.