woensdag 15 juli 2009

bom

Zuid-Servië nog maar even. Ik schreef zondag al dat er een politiepatrouille onder vuur had gelegen. Daar kwam nog eens een bomaanslag in Preševo overheen. Een (Albanese) vrouw en een (Albanees) kind raakten gewond. Ze blijken toevalligerwijs (of niet zo toevalligerwijs?) de echtgenote en het veertienjarige zoontje van een (Albanese) politieman te zijn. De achtergrond van de aanslag is nog niet bekend, maar politieminister Ivica Dačić heeft het al over een "klassieke daad van terrorisme" en onderzoeksrechter Staniša Mihaijlović in Vranje zei dat de ontploffing "waarschijnlijk een terroristische daad (is)".
Verder is bekendgemaakt dat ene Cenan Mehmeti werd gearesteerd, terwijl hij wapens uit Kosovo aan het smokkelen was, maar het is me niet helemaal duidelijk of hij iets met deze aanslag te maken heeft. De politie zegt overigens op verschillende locaties grote aantallen handgranaten, tijdmechanismen voor bommen en vuurwapens te hebben aangetroffen.
Ik weet niet of er weer een guerilla-oorlogje à la 2001 op het punt van uitbreken staat. Ik hoop het niet, maar de voortekenen zijn niet goed. Kosovo's onafhankelijkheidsverklaring heeft onder de Albanezen in Zuid-Servië de hoop op aansluiting heftig aangewakkerd. De Albanese bevolking in Preševo, Bujanovac en Medveđa ziet het deel van Servië waarin zij wonen om de een of andere reden hoe dan ook als 'Oost-Kosovo' (liefst doorlopend tot en met Niš). EULex en Kfor in Kosovo en de politie in Noord-Macedonië lijken niet in staat of niet bereid de ongebreidelde smokkel van wapens en explosieven te stoppen. Albanezen klagen al sinds jaar en dag over 'grove' schending van hun mensenrechten. Kortom, letterlijk een explosieve situatie, waar we het laatste nog niet over gehoord hebben.

12 opmerkingen:

Reijer zei

Heb je het idee dat de Servische autoriteiten niet durven op te treden omdat ze bang zijn voor negatieve buitenlandse reacties? Of onderschatten zij de situatie en hopen ze dat het met een sisser afloopt?

Nadin zei

Als ze hier met geweld op reageren valt de hele wereld toch weer over ze heen joh. En volgensmij is dat precies hun bedoeling, we gaan net zo lang door totdat Servie er genoeg van heeft en met geweld reageerd dan gaan we weer voor alle camera's huilen en etnische zuivering e.d roepen en met een beetje mazzel wordt Servie deze keer helemáál plat gebombardeerd!!!
Sorry klinkt vast nogal pessimistisch maar dat denk ik dus.

Fabian zei

Ik meen me herrineren dat er in 2001 toch redelijk netjes is ingegrepen...met toestemming van de NAVO,,,,

Hoe is de situatie nu ?

Nadin zei

Redelijk netjes ingegrepen?!!!!!
Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens.
De Navo heeft er alles aan gedaan om de verhalen over de Serven en Milosevic aan te dikken. Als Milosevic nou echt een hitler was geweest ok. Volgens de akkoorden van Helsinki en het internationale volkerenrecht hadden de Jugoslaven volledig gelijk dat ze hun land niet wilde laten opdelen.
Deze Navo "campagne" heeft ruim 2000burgers het leven gekost en het leven van duizenden soldaten en politieagenten. En wat hebben we nu? Camp Bondsteel in Kosovo. Een van de grootste Amerikaanse basissen buiten VS grondgebied.En wat doen ze daar? Een oliepijplijn bouwen die olie uit de Kaspische Zee naar de Bulgaarse haven van Burgas zal transporteren en die angstvallig alle Russisch grongebied schuwt.
Het is mij wel duidelijk waar het om te doen is geweest.
Waarom lees ik hier nooit iets in de media over de oorlogsmisdaden die tegen de serven zijn begaan, waarom lees ik hier nooit iets over de etnische zuivering van Serven?
Het past niet in het plaatje, in wat ze ons zo graag voor willen schotelen. Begrijp me niet verkeerd ik wil niet zeggen dat Serven onschuldige lieverdjes zijn geweest.
In een burgeroorlijk lijkt het wel alsof er vanonder elke steen een gek tevoorschijn komt die denkt dat hij vrijspel heeft en kan doen wat hij wil. Die heb je overal. Er zijn vreselijke dingen gebeurd...aan ALLE kanten.
Het is niet zo zwart wit als men ons wil doen geloven.

Fabian zei

Beste Nadin: ik doelde op het feit dat de Serven in 2001 toestemming kregen van de NAVO om in de gedemilitariseerde zone in Z-Servie (volgens mij was die 15km vanaf de grens met MK en Kosovo) op te treden tegen Albanese terroristen van het UCPMB (Liberation Army of Preševo, Medveđa and Bujanovac, met dank aan wikipedia). Naar mijn inziens hebben de Serviers zich daar redelijk ingehouden, maar dat kwam ook door de NAVO.

Vervolgens ging het mis in Macedonie, omdat veel van die lieden de grens over "hopten" naar Macedonie.

Jij doelt op 1999 en daar ben ik een hele andere mening toegedaan. En het klopt, niets is zwart wit in het leven....Ik ben toevallig bezig met een stukje op mijn eigen blog (Ja David, beter goed gejat dan slecht verzonnen), kijk maar eens hier: http://blog.fabian-vendrig.eu/Over maxeen uurtje is het af en dan ga ik de stad in (Praag) om een biertje te pakken (met een servier), ik heb tenslotte
nog vakantie....

nadin zei

Wacht even Fabian...
*gets fout out of mouth*
*starts to eat crow* of moet dat humble pie zijn?!! Ahum...

David Jan zei

De situatie is niet goed. Het is overigens niet zo dat de Servische autoriteiten niet ingrijpen. Dat doen ze wel. Volgens vertegenwoordigers van de Albanese gemeenschap daar in het zuiden met grof geweld, maar volgens mij valt dat nogal mee.
Ik denk dat zich in de Preševo, Bujanovac en Medveđa wreekt wat de internationale gemeenschap fout heeft gedaan in Kosovo: (gewapend) ingrijpen zonder idee wat de uiteindelijke consequenties zijn. Ik kan me best voorstellen dat de Albanezen in Zuid-Servië denken: waarom zij wel en wij niet? Ik kan me ook voorstellen dat ze precies dezelfde argumenten gebruiken als hun volksgenoten in Kosovo. Maar hun wens wordt niet ingegeven door grootschalige schending van de mensenrechten, politieke onderdrukking, discriminatie of wat dan ook. Hun wens wordt ingegeven door het verlangen om alle Albanezen in één land te verenigen. Persoonlijk vind ik dat dat niet de juiste weg is.

Fabian zei

Nadin ? Ik heb me toch echt even afgevraagd wat je nu bedoeld, maar zelfs de servische naast mij begrijpt het niet... Misschien toch maar meer slivovitch, hebben ze ook hier in Praag !

En nee, in Z-Servie draait het niet om mensenrechten naar mijn inziens, het draait om niet legale handelscontacten....

nadin zei

Fabian getting your foot out of your mouth and eating crow:
expressions for indicating that one has made a grievous error!

tenminste ik ga ervanuit dat dat was wat je niet snapte.

Richard zei

@ David Jan: ik betwijfel het ten zeerste dat de hele Albanese bevolking in Zuid-Servië de Groot-Albanese gedachte aanhangt. Ook betwijfel ik of een meerderheid van Albanezen dit geweld steunt. Heb je daar bronnen over of alleen een gevoel?

David Jan zei

@ Richard: Ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat alle Albanezen die Groot-Albanese gedachte aanhangt. Daar bestaan vanzelfsprekend geen gegevens over. De vraag of een meerderheid het geweld steunt is ook al moeilijk te beantwoorden. Maar tijdens mijn bezoeken aan de regio heb ik nooit een Albanees horen zeggen dat hij geen deel van (op z'n minst) Kosovo zou willen zijn. Daarentegen klaagt iedereen voortdurend over het buitensporige geweld, het gebrek aan democratie, onderwijs in de eigen taal, respect voor de mensenrechten, de beroerde economische situatie, de discriminatie. Wat de redenen daarvoor zijn? Ik weet dat de economische situatie voor iedereen in Zuid-Servië beroerd is, voor Serviërs én Albanezen, ik weet ook dat het met de mensenrechtgen schendingen wel meevalt, ik weet ook dat Albanezen hun lagere en middelbare school in het Albanees kunnen volgen, ik weet ook dat het bestuur in redelijk vergaande mate is gedecentraliseerd. Ik denk met andere woorden dat hier een andere agenda wordt gehanteerd.

Richard zei

@ David Jan, dank je, dat is duidelijk. Maar in Preševo zijn er twee politieke groepen – de gematigde lijn van Riza Halimi en de harde lijn van Ragmi Mustafa die aansluiting zoekt bij Kosovo. Op B92 forum beweert iemand uit Preševo dat juist Mustafa al die jaren op politieke ruggesteun uit Belgrado kon rekenen. Ik trek geen conclusies, maar probeer te begrijpen wat voor belang Belgrado heeft bij zo'n strategie.