dinsdag 10 november 2009

varken

Nee, er is geen varkensgriepepidemie in Servië. En ook geen epidemie van Mexicaanse of Nieuwe Griep, maar dat schijnt hetzelfde te zijn. Dat meldt B92 tenminste aan het begin van een tweedaagse conferentie van deskundologen. Volgens de officiële cijfers zijn er 258 gevallen van de ziekte geregistreerd en zijn er tot nu toe vijf of zes mensen aan overleden. Geen enkele reden voor paniek, zou je zeggen, maar het gaat hier op televisie en radio en in kranten zowat nergens anders meer over.
Inmiddels lijkt er eindelijk besloten te zijn welk middel ons hier in het lijf zal worden gespoten om te voorkomen dat we de nieuwe Mexicaanse varkensgriep krijgen: Novartis. Het moet nog wel even als geneesmiddel worden geregistreerd, want dat is het nog niet. Normaal gesproken staat daar maar liefst tweehonderdzeventig dagen voor, net zolang dus als een vrouw erover doet om een nieuw mens ter wereld te brengen, maar in noodgevallen, en daar schijnt nu sprake van te zijn hoewel er dus geen epidemie heerst, kan het in twee weken. Dat zie ik vrouwen nog niet doen.
Eén prik kost naar ik begrijp 799 dinar, zeg maar 8,5 euro. Dat is een dure grap, want er worden in totaal 2,5 miljoen doses besteld. Kosten: ruim 21 miljoen euro. Kan misschien worden bekostigd uit de royale Russische lening, die er nog steeds niet is.
De eersten die in aanmerking komen voor vaccinatie zijn artsen en verpleegsters die mogelijk rechtstreeks in aanraking komen met kwaadaardige virussen uitademende patiënten. Daarna volgt een diffuse groep van bijvoorbeeld vervoerders van de vaccinaties, werknemers van waterleiding- en electriciteitsbedrijven, trambestuurders en onderwijzend personeel. En ministers en leden van het parlement vallen er ook onder. Vervolgens zijn bewoners van bejaardenhuizen, kindertehuizen, studentenaccomodaties en dergelijke aan de beurt. In de vierde groep zitten mensen die lijden aan een chronische ziekte en de laatste bestaat uit vijfenzestigplussers en kinderen tussen de zes en veertien jaar. Ik kan er dus wel naar fluiten en dat terwijl ik uit de eerste berichtgeving over deze wereldwijde hype juist heb begrepen dat vooral gezonde mensen extra risico lopen. Maar dat is kennelijk iedereen al vergeten.
Als je zegt: is het allemaal niet een beetje laat, dan zeg ik: ik weet niet of het nodig is, maar áls dat het geval is, dan is het inderdaad aan de late kant. De eerste tranche vaccinaties kan binnen vijfentwintig dagen na ondertekening van het contract worden geleverd. Daarna komt de rest met tussenpozen van een maand. De laatste doses arriveren dus in maart en dan is het griepseizoen volgens mij al weer voorbij.

6 opmerkingen:

Antje zei

Dat wordt sinaasappels persen, veel groente eten en hopen dat het goed gaat. Ik kom ook voor geen enkele prik in aanmerking, dus ik hoop dat wat extra vitamine C helpt gezond te blijven. En verder zullen we het wel zien.
Ik begreep dat in Rusland de paniek ook uitgebroken is, met verlengde schoolvakanties, en rare adviezen als: "ga vooral naar de dokter" terwijl dat hier juist met klem afgeraden wordt, omdat je anders de hele wachtkamer besmet. Je hebt al wel eens geschreven dat Serviers ook wat moeilijk op ziekte reageren, dus hoe gaat dat nu?

David Jan zei

Ik heb gisteren een paar kilo mandarijnen aangeschaft. Telt dat ook? In Servië hoef je niemand aan te raden naar de dokter te gaan, want dat doen ze hier toch wel. Ziekenhuizen en vooral de instituten voor besmettelijke ziekten kunnen de toeloop nauwelijks aan. Iedereen die wel eens een keer niest, staat in de rij. De artsen worden er wanhopig van.

Reijer zei

De huidige stand in Nederland:

- 18000 zieken
- 114 doden

Voorlopig zit je dus veiliger in Servie dan in Nederland. Die mandarijnen zijn natuurlijk altijd een goed idee.

David Jan zei

De aantallen geïnfecteerden zijn alleen de officieel geregistreerden. Dat betekent dat het er hoogstwaarschijnlijk in werkelijkheid een stuk meer zijn. Het is me niet helemaal duidelijk waarom er voor deze manier wordt gekozen. Overigens is vandaag wel officieel vastgesteld dat er sprake is van een epidemie.

Marija i Rudi zei

David Jan: zou je mijn vaccin dat bij een Rotterdamse dokter ligt, kunnen krijgen? Ik maak er nl. geen gebruik van. Ook al schijn ik tot een risicogroep te behoren (gewoon omdat ik begin dit jaar 60 ben geworden??)Behoor ik eindelijk ergens toe en dan weiger ik...

Marijke heeft vandaag de Mexicaan gekregen. Was heel gezellig door haar, omdat ze herhaaldelijk OLE in de wachtkamer riep en vooral mannen die kreet massaal overnamen ...
Groetjes,
Marijke en Ruud

David Jan zei

Ik doe het ook maar zonder, Rudi.