woensdag 25 november 2009

maxime

We gaan maar weer eens een nieuwe poging wagen. Media hier melden dat Maxime Verhagen (Maksim Ferhagen) op 16 december op bezoek komt in Belgrado. In juli ging dat niet door, omdat ze hier van plan waren de Nederlandse minister van buitenlandse zaken ervan te overtuigen dat ze volledig samenwerken met het Joegoslaviëtribunaal. Dat kan wel wezen dat jullie dat vinden, maar daar moet je niet mij, maar de hoofdaanklager bij het tribunaal, Serge Brammertz, van overtuigen, luidde toen in het kort Maximes reactie.
Wel, Brammertz staat op het punt zijn ei te leggen. Op 3 december rapporteert hij aan de Veilgheidsraad van de Verenigde Naties. Een paar dagen later vergaderen de Europese ministers van buitenlandse zaken en een week daar weer na komt Verhagen dus hierheen (als de berichten kloppen). Spannende dagen.
Waar gaat het ook weer om? In 2008 tekenden de Europese Unie en Servië twee akkoorden (het Interimakkoord en het Stabilisatie- en Associatieverdrag); een worst om de Serviërs over te halen Boris Tadić als president te kiezen en zijn Democratische Partij de grootste in het parlement te maken. Dat lukte, maar de akkoorden zijn, vooral door verzet van Nederland, nooit bekrachtigd. Het EU-lidmaatschap is nog net zover weg als voor de verkiezing van Tadić.
Overigens is Nederland volgens de Sloveense president Danilo Türk niet de enige dwarsligger en ik geloof hem eerlijk gezegd wel. Volgens mij heerst er onder een deel van de EU-lidstaten om de een of andere reden een veel groter wantrouwen tegenover Servië dan tegenover de rest van de regio. Die andere landen vinden het alleen wel makkelijk dat Nederland de kastanjes uit het vuur haalt.
We zullen zien.
Update: Hier een interview met Verhagen op nu.nl. Nou ja, interview, eigenlijk meer een monoloog waarin hij maar weer eens de mogelijkheid krijgt om het standpunt van de Nederlandse regering uit te dragen (dankjewel David voor de tip). En hoor en zie ik het goed? Volgens mij had de excellentie een borrel op.

5 opmerkingen:

David zei

Ja op nu.nl stond ook al een interview met Verhagen over Servie. Helaas stelde de journalist niet echt kritische vragen waardoor het nu meer een video-persbericht is

Reijer zei

Ik vraag me nog steeds af waar de mildere houding van de minister vandaan komt. Misschien heeft het er mee te maken dat er in Nederland veel kritiek op het dubbele moraal van Minister Verhagen was na het ontvangen van Minister Liebermann uit Israel.De steun voor Minister Verhagen neemt af.
Of zou het er mee te maken kunnen hebben dat Servie de banden met China en Rusland aan haalt en dat Servie te veel vervreemd van Europa?

Richard zei

Ik merk niets van een mildere houding van Verhagen. Als je een drukmiddel wilt bewaren voor Servië zelfs wanneer Brammertz een tien zou geven voor de Servische samenwerking, dan behandel je de bestuurders van dat land simpelweg als kleine lastige kinderen die alleen luisteren wanneer er een straf boven het hoofd hangt.

Richard zei

Voor mij zou het ideale scenario zijn dat alle Balkanlanden tot Sint Juttemis in de wachtkamer van de EU moeten blijven zitten, zodat ze samen maar besluiten weer een nieuw Joegoslavië op te richten. En toiletpapier maken van alle aanvraagformulieren voor de Europese Unie.

David Jan zei

Of Verhagen (en laten we de Tweede Kamer niet vergeten) milder is of dat er sprake is van een politiek woordenspel zullen we snel genoeg weten. En Richard, ik vrees dat de vorming van een nieuw Joegoslavië inderdaad tot na Sint Juttemis zal moeten wachten. Zo het al gewenst is.