vrijdag 13 november 2009

gek

Er is wat geks aan de gang in Kosovo. Zondag zijn daar lokale verkiezingen, voor het eerst sinds de uitroeping van de onafhankelijkheid en dus voor het eerst georganiseerd onder verantwoordelijkheid van Priština. Je zou zeggen dat de Serviërs die verkiezingen, net als bij voorgaande gelegenheden, massaal zouden boycotten. Belgrado zegt in ieder geval dat er geen reden is om naar het stembureau te gaan, omdat de plaatsen waar Serviërs in de meerderheid zijn al lokale besturen hebben, gebaseerd op 'Servische' verkiezingen. Het lijkt er evenwel op dat de Kosovo-Serviërs zich steeds minder van Belgrado aantrekken. Volgens een opinie-onderzoek zal een kleine derig procent van hen zondag wél gaan stemmen. Er doen, als ik me niet vergis, eenentwintig Servische partijen en partijtjes mee. Dat gaat een probleem worden in gemeenten waar straks twee gemeenteraden en -besturen en burgemeesters de dienst uit willen gaan maken.
Zoals te verwachten was, is er ook minder ongebruikelijk nieuws te melden: geweld. De auto van Hiseni Ahmeti, een Albanees die graag burgemeester van Mitrovica wil worden, is gisterenavond door onbekenden beschoten. Hashim Thaci's voertuig was de dag ervoor ook al bekogeld met stenen en eieren in Dečani, vermoedelijk door aanhangers van de AAK van Ramusj Haradinaj. Wat dat betreft hoort dat 'onafhankelijke' Kosovo echt bij de Balkan.

4 opmerkingen:

Reijer zei

Toevallig stond er vandaag (13 nov) een interessant artikel over Kosovo in het NRC. Blijkt dat de EU nu toch een beetje in zijn maag zit met Kosovo.
Al iets vernomen in Servie van de laatste uitspraken van Verhagen? Hij zou zijn verzet tegen de toetreding van Servie gaan staken!

David Jan zei

Jazeker, die uitspraken van Verhagen (in de commissie voor EU-aangelegenheden van de Tweede Kamer) waren hier groot nieuws: de arrestatie van Mladić en Hadžić schijnt geen absolute voorwaarde meer te zijn, mits Servië haar uiterste best doet om de heren te pakken te krijgen. Iedereen ziet er een koerswijziging in. We zullen zien wat Verhagens reactie zal zijn als Brammertz met zijn rapport aan de Veiligheidsraad komt (3 december).

Anoniem zei

He, he zou ik zeggen, komt er iemand achter daar in Den Haag! Ja inderdaad ,David Jan,er begon al echt een belachelijkere situatie te ontstaan ivm Servie en de onderhandelingen richting de EU... Israelische minister van Buitenlandse zaken Lieberman in NL onvangen, een echte havik die het niet in z'n hoofd haalt om met de Palestijnse politici te gaan onderhandelen over vrede, dat is niet meer dan normaal. Er werd in de Tweede kamer het volgende gezegd " Je moet toch met iedereen kunnen praten (sic!)". Ja, ja, met hem wel maar met de Servische politici (dd juli 2009) toch maar niet he. Eerst aan een heleboel voorwaarden voldoen, ja.
Ik ben benieuwd hoe de situatie zich verder gaat onwikkelen...
Groetjes,
Saša

kosovosrbija zei

nu begrijp ik er niks van..nu bekogelen albanezen albanezen..wat is er aan de hand daar.. mijn vader zegt dat er allemaal albanische clans zijn dij elkaar bestrijden..