maandag 30 november 2009

alarm

This is a press release of the European Commission - Ceci est un communiqué de presse de la Commission européenne

Keywords : Freedom/Liberté;Justice;Security/Sécurité
Other links :
IP/09/1852;
________________________________________________________________________________________________


Visa free travel for citizens of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegro and Serbia before Christmas
____________________________________________________________________
Contacts : Michele Cercone +32 498/982 349 - +32 2 298 09 63 - Michele.Cercone@ec.europa.eu
Riccardo Mosca +32 498/961 404 - +32 2 296 14 04 Riccardo.Mosca@ec.europa.eu
____________________________________________________________________________
Official information of the European Commission is available at any time at http://europa.eu/rapid/
Les informations officielles de la Commission européenne sont accessibles à tout moment sur http://europa.eu/rapid/
____________________________________________________________________
If you no longer wish to receive esPRESSos, please send an e-mail to comm-espresso-unsubscribe@ec.europa.eu
Si vous souhaitez ne plus recevoir les esPRESSos, envoyez un courriel à
comm-espresso-unsubscribe@ec.europa.eu.European Commission - Spokesperson's Service - * : B-1049 - Brussels - Belgium - Commission européenne - Service du Porte-parole - * : B-1049 - Bruxelles - Belgique - ( : +32(0)2 299 11 11
Nou, maken jullie je borst maar nat. Dat worden dus hordes balkanezen met de kerst. Ramen en deuren dicht, dochters thuis houden, zonen bij thuiskomst controleren op vuurwapens, steekwapens, handgranaten, boobytraps, gesmokkelde sigaretten, heroïne en jonge meisjes. Een kerstcadeautje van de Europese Unie. Zouden ze in Brussel weten dat ze in alle drie de landen bijna allemaal orthodox zijn en dat orthodoxen hun kerst begin januari vieren?

12 opmerkingen:

Ismael zei

Is Nederland eindelijk overstag gegaan?

Kunnen al die Balkanezen hier hun kerstinkopen doen, hahaha. Ik zie het al voor me 3 Servische omaatjes die met Montenegrijnse omaatjes lopen te rollenbollen in de Bijenkorf
voor de laatste kerstballen.

Denken nu echt mensen dat de sluizen zijn geopend en dat er een invasie van bloeddorstige Serviers komt die Scheveningen bestormen en bezit nemen van het ICTY? Ik ga snel een extra slot op m`n deur zetten, hahaha.

Ik denk niet dat Brussel weet dat er in deze landen pas begin januari kerst wordt gevierd op de Roemeense en Bulgaarse delegaties na.

Apsys zei

De datum 19 december is wel degelijk om symbolische redenen gekozen;
orthodox St. Nicolaas/ sinterklaas.
Ook hier zo'n beetje de belangrijkste heilige die kado's met zich meebrengt.

Eindelijk

kosovosrbija zei

hvala bogu.. werdt tijd...zoals het hoort.. krijg meteen bezoek van 4 man..hoop dat ze allemaal slivovitch meenemen en sigaretten..of mag dat ook niet..lol

Fabian zei

Kosovosrbija, daar zat ik nou ook net aan te denken ;-)

David-Jan, ik heb weer een stukje c.q. idee van je blog gejat (ik heb zelf veel te weinig tijd), wel met bronvermelding uiteraard hier naar toe. Ik neem dat je geen bloeddorstige serviërs op me af zal sturen (als je dat wel doet, zorg dan dat ze slivovitch en sigaretten meenemen) :-)

Unknown zei

David-Jan, hartstikke mooi dat deze stap eindelijk gezet is! Bij je lezing in Amsterdam over deze kwestie liet je weten dat dit meer een politieke boodschap is dan dat dit het leven van de gewone Serviër enorm gaat verbeteren. Daarin heb je naar mijn idee volkomen gelijk maar ik denk toch dat de mogelijkheid vrij te kunnen reizen (zonder eerst een bureaucratische hel door te moeten) belangrijk is voor Serviërs tussen de 18-30. Het is gewoon zo belangrijk om als student of werkende adolescent zelfstandig de wereld te kunnen ontdekken. Ik ervaar dat bij mijzelf en ik heb dat verlangen ook echt aangetroffen onder Serviërs van mijn leeftijd tijdens mijn reizen daar. Studieprogramma's in het buitenland waren er natuurlijk al wel een tijdje maar dat is toch echt iets anders dan op eigen benen backpackend zelf op pad gaan! Dus, vooral een politieke boodschap, maar (kom op laten we positief blijven) ook misschien een nieuwe, leerzame mogelijkheid voor de generatie waar Servië op zal moeten bouwen!

Ik wilde je vragen hoe het nou zit met de Bosnische Serviërs. Zijn die nu ook verlost van de visa-verplichting? Oftewel, kan ik mijn Aleksandra (uit Foča, Bosnië) al uitnodigen in Leiden?

Groet,
Harm

David Jan zei

@ Harm. Voor haar verandert er niks, tenzij ze ook over een Servisch paspoort beschikt. Je kunt haar natuurlijk uitnodigen en als je aan de vereisten voldoet, moet ze op basis daarvan een visum kunnen krijgen. Dat visum blijft echter wel vereist voor inwoners van Bosnië.
Die opheffing van de visumverplichting is inderdaad een politiek signaal, maar niet alleen dat. Het is psychologisch ook belangrijk. Serviërs, Macedoniërs en Montenegrijnen hebben toch al sterk het gevoel dat ze in een reservaat leven. Wellicht dat deze stap dat gevoel iets vermindert.
@ Apsys. Ik verwacht niet dat ze in Brussel zo diep hebben negedacht.
@ kosovosrbija. Dat is mooi. Sigaretten en slivović mogen, maar niet in de hoeveelheden die jij misschien wilt. Hoewel: een slof sigaretten en een liter sterke drank p.p. Daar kun je wel even mee vooruit als er vier komen. Let wel, de afschaffing van de visumverplichting betekent niet dat er niet meer wordt gecontroleerd)
@ Fabian. Wees gerust, ik ben een vredelievend mens.

Michel zei

Een Servische kennis uit Backa Palanka was wilde enthousiast op Facebook. Hij ziet het als een eerste stap naar volledig gevolmachtigd EU lidmaatschap en erkenning..

Krajisnik zei

Haha,
naief

Aleksa zei

Ik vraag me af of de auteur van de tekst over balakanezen uberhaupt beseft uit welke land hij zelf komt, en wat zijn voorouders in het verleden hebben uitgehaalt in Africa(over eerlijkheid gesproken)!
Wat de visum afchaffing betreft heb je gelijk (David), het is een politieke move maar zall voral grote psyschologische effect hebben.
HARM@@
Als je genoeg geld hebt dan kan je voor haar een visum kopen bij niemand anders dan NL ambassade in Belgrado,dat is een heel bekkende ding in Servie waar de ambassadeurs heel erg korupt zijn!!Mijn moeder was drie keer afgewezenin in het verleden pass na inschakellen van een advocaat is het haar gelukt, terwijl een krimineel voor 2.000 euros een bussines visum van zes manden krijgt!!Afscuwlijk!!!Eindelijk zijn die visum beledigingen voorbij !!!!

Ismael zei

Aleksa, bedoelde je mij? Ik schreef het ironisch, alleen dat komt schriftelijk nooit mooi over, en ik kan je geruststellen ik heb voor zover ik weet, ik heb m`n stamboom redelijk uitgebreid, geen slavenhandelaar in de familie, maar helaas kent elk land wel een of meerdere zwarte bladzijdes.

Daarnaast ben ik blij dat de mensen in kwestie (de Balkanezen of hoe je ze ook wilt noemen) nu eindelijk niet meer de vernederende gang moeten maken om het visum aan te vragen, ik weet uit ervaring hoe frustrerend het is voor de gewone man om een visum te krijgen.

Ik ben een voorstander van vrij verkeer voor personen. Iedereen moet, zonder al te veel moeite, vakantie of bezoek kunnen gaan in een land naar keuze.

Eindelijk wordt Servie weer "deels" toegelaten tot/ opgenomen in het Westen. Hopelijk hebben ze geen te hoge verwachtingen, want het Westen is niet alles.

Ismael zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
David Jan zei

@ Aleksa. Net als Ismael was mijn opmerking over Balkanezen ironisch bedoeld.
@ Michel en Krajisnik. Ik vrees dat ik het Krajisnik eens ben. EU-lidmaatschap is nog ver weg.