vrijdag 5 maart 2010

kruis

In Kragujevac, toch al niet de rijkste gemeente in Servië, hebben ze een mooie manier bedacht om het weinige geld waarover ze beschikken op gepaste wijze door de goot te spoelen. Ze gaan er voor een eurootje of honderdtienduizend een kruis van zeventien meter hoog bouwen. Voor dat geld, zou je zeggen, kunnen ze beter iets aan de riolering doen of aan de straten of aan het ziekenhuis of aan de scholen. Maar nee, het kruis moet het symbool van de stad worden (altijd gedacht dat het kruis het symbool van het christendom was). "Het zal betere mensen van ons maken", zei loco-burgemeester Slavica Đorđević in het tv-nieuws. Dat is toch een mooie gedachte.
Zo'n besluit leidt vanzelfsprekend tot felle discussies. Kijk hier maar eens als je Servisch begrijpt. Op de site van Šumadija Press heeft ene Jasna Ratković een behartigenswaardig artikel over de kwestie geschreven. Op dezelfde site geven 452 mensen aan dat kruis helemaal niet te willen, terwijl 94 mensen het wel graag zien verrijzen.
Denk overigens niet dat ze in Kragujevac de enigen zijn. In Niš, ook al zo'n baken van welvaart, gaan ze een miljoen euro uitgeven aan een kruis van maar liefst tachtig meter hoog (het hoogste op de Balkan, het kruis op de Vodno in Skopje is maar vijfenzeventig meter, als ik me niet vergis) om te herdenken dat het in 2013 zeventienhonderd jaar geleden is dat het Edict van Milaan werd gesloten. Zo komen we hier wel vooruit.

1 opmerking:

Ismael zei

mmm typisch macho mannen wie heeft het grootste kruis ;)